Αντί για πέντε Επιτροπές έγκρισης νέων φαρμάκων και σε μερικές περιπτώσεις δύο χρόνια αναμονής για εισαγωγή ενός καινοτόμου φαρμάκου στη θετική λίστα, θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, ευέλικτοι και τελικά υποστηρικτικοί προς τους σοβαρά και χρόνια πάσχοντες!
Ο ένας μετά τον άλλον οι παράγοντες της Φαρμακοβιομηχανίας τάσσονται στο πλευρό των ασθενών τονίζοντας ότι η καινοτομία δεν έχει νόημα αν δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Στα συνέδρια και τις ημερίδες των τελευταίων ημερών μάλιστα, η συζήτηση επικεντρώνεται στην ανάγκη λήψης μέτρων ώστε οι ασθενείς να μπορούν να επωφεληθούν των καινοτόμων θεραπειών με τρόπο που να καλύπτει όλους όσους το έχουν ανάγκη, και ταυτόχρονα να διατηρεί το ισοζύγιο σωστού επιχειρείν για τις εταιρείες και cost effectiveness για την Πολιτεία!
Την ανάγκη επιτάχυνσης της πρόσβασης των ασθενών στην καινοτομία επισήμανε η νέα πρόεδρος του ΔΣ του PhARMA Innovation Forum Greece, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, μιλώντας στο 8th HTA Conference που διεξήχθη χθες στην Αθήνα.
Η κυρία Μπαρμπετάκη συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο «What is the outlook for access and how does pharma need to respond» και επισήμανε ότι η χώρα μας βρίσκεται πίσω με σημάδια χειροτέρευσης τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την είσοδο καινοτόμων φαρμάκων, καθώς πλέον έχουμε φθάσει να μιλάμε για 654 μέρες μέχρι να υπάρξει πραγματική πρόσβαση ασθενών σε ένα νέο φάρμακο.
Παράλληλα, μίλησε για την ευκαιρία που παρουσιάζεται για την Ελλάδα μέσω του νέου Ευρωπαϊκού κανονισμού HTA τονίζοντας πώς η αξιολόγηση μέσω ΗΤΑ αυξάνει τη διαφάνεια, βελτιώνει τις διαδικασίες, την ανταλλαγή δεδομένων, και τελικά προάγει την πρόσβαση. Ήδη, όπως ανέφερε, από το 2025 αρχίζει η πρώτη κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια με τα φάρμακα κατά του καρκίνου.
Επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν γίνει κινήσεις για κοινή δομή αξιολόγησης, ενώ παράλληλα έχουν γίνει και συζητήσεις για αύξηση του capacity. Για την Ελλάδα τα παραπάνω σημαίνουν ότι όλη αυτή η δουλειά από τις Επιτροπές θα πρέπει να γίνει πιο γρήγορα. Είναι εφικτό σε έξι μήνες να μπορεί να ολοκληρωθεί ένας φάκελος, με στάνταρ διαδικασίες από το ΗΤΑ evaluation. Η κ. Μπαρμπετάκη αναρωτήθηκε γιατί να έχουμε στη χώρα μας ανάγκη από πέντε διαφορετικές αξιολογήσεις αντίστοιχων επιτροπών… Και μόνο αυτή η αλλαγή, με μείωση των Επιτροπών, θα μπορούσε να εξοικονομήσει ακόμα και 12 μήνες. Κλείνοντας την ομιλία της, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προστατευθεί η καινοτομία και να βρεθούν λύσεις με στόχο τη βιωσιμότητα, αλλά και να βελτιωθεί η προσβασιμότητα και η διαφάνεια και να γίνει πιο ουσιαστική η σχέση με τους ασθενείς.
Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο τ. υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΠΕΦ, Βασίλης Πενταφράγκας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Νίκος Δέδες και ο συντονιστής του Συνεδρίου, καθηγητής Αθανάσιος Βοζίκης.
Η Γενική Συνέλευση των μελών του PhARMA Innovation Forum (PIF) Greece έχει εδώ και λίγες εβδομάδες συγκροτήσει νέο ΔΣ με πρόεδρο την κ. Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, πρόεδρο και διευθύνουσα συμβούλουτης AbbVie Pharmaceuticals για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Σε θέση αντιπροέδρου του ΔΣ εκλέχθηκε ο Christian Rodseth, διευθύνων σύμβουλος της Janssen Ελλάδος, Πολωνίας και Ρουμανίας, ενώ γενικός γραμματέας θα είναι ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Gilead Sciences και ταμίας ο Ezat Azem, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Roche Hellas. Οι Agata Jakoncic, διευθύνουσα σύμβουλος MSD για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα, η Υβόνη Παπαστελάτου, γενική διευθύντρια της Sanofi Ελλάδας και Κύπρου και της Μονάδας Ειδικής Φροντίδας για την Ελλάδα και την Κύπρο και η Έλενα Χουλιάρα, πρόεδρος και διευθύνουσα Σύμβουλος AstraZeneca Ελλάδος & Κύπρου θα είναι μέλη του ΔΣ.
Πηγή: ieidiseis.gr