Κατά της άρσης της υποχρεωτικότητας για το ΤΑΥΦΕ τάχθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, που -μεταξύ άλλων- αυθαίρετα σαρώνει το εφάπαξ των εργαζομένων στο φάρμακο και το ΤΑΥΦΕ.
Αναφερόμενη στο ΤΑΥΦΕ η κ. Τζάκρη τόνισε ότι «φέρνετε αλλαγές και στα ταμεία αλληλοβοήθειας αίροντας την υποχρεωτικότητα για το αυτοδιοίκητο οδηγώντας τα με μαθηματικό τρόπο στο να μην μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του ΤΑΥΦΕ που κάνει λόγο για αυθαιρεσία του Υπουργείου Εργασίας».
Συνολικά για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και το ΤΑΥΦΕ η κ. Τζάκρη ανέφερε -μεταξύ άλλων- τα εξής:
«Κρυπτόμενοι πίσω από την ενσωμάτωση της Οδηγίας, επέρχονται σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των εθνικών επαγγελματικών ταμείων που προωθούν την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του δεύτερου πυλώνα εισάγοντας για πρώτη φορά τα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια ΟΑΣ, τα οποία έμμεσα υποστηρίζονται, αφού εξαιρούνται από όλες τις απαιτήσεις που επιβάλλονται στα ΤΕΑ.
Ταυτόχρονα, επιβάλλετε φορολογική εξομοίωση των ΤΕΑ με τα ΟΑΣ με βαρύτατους φορολογικούς συντελεστές για τα πρώτα δεκαπέντε έτη ασφάλισης που καθιστούν ασύμφορη την επαγγελματική ασφάλιση για εργαζόμενους των ηλικιών 45-50 ετών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Από τη μια λοιπόν, δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης πολυεργοδοτικών ΤΕΑ και από την άλλη αποθαρρύνονται φορολογικά οι σημερινοί 45αρηδες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα να ασφαλιστούν σε αυτά. Έτσι δίνετε κίνητρο στους εργοδότες να επιλέξουν τελικά τα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια.
Δημιουργούνται έτσι, διά της πλαγίας οδού, δύο διαφορετικά ρυθμιστικά πλαίσια: ένα κανονικό που υπαγορεύεται από τις κοινοτικές οδηγίες και το οποίο επιβάλλει τα ΤΕΑ και ένα άλλο το οποίο παρακάμπτει τις κοινοτικές οδηγίες που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη και χαρίζεται στους εργοδότες που επιλέγουν τελικά τα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια.
Μεταφέρετε τις αρμοδιότητες και την εποπτεία των ΤΕΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος καταργώντας το ισχύον σύστημα της τριμερούς εποπτείας των φορέων αυτών. Ουσιαστικά δηλαδή το νομοσχέδιο στερεί από το κράτος τον έλεγχο της λειτουργίας του δεύτερου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης που διαχειρίζεται τις εισφορές των εργαζομένων και εργοδοτών.
Φέρνετε αλλαγές και στα ταμεία αλληλοβοήθειας αίροντας την υποχρεωτικότητα για το αυτοδιοίκητο οδηγώντας τα με μαθηματικό τρόπο στο να μην μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του ΤΑΥΦΕ που κάνει λόγο για αυθαιρεσία του Υπουργείου Εργασίας. Και όσον αφορά την αναμόρφωση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, σίγουρα υπάρχουν κάποιες θετικές ρυθμίσεις, αλλά αυτή είναι η τακτική της Κυβέρνησης: Πίσω από τις όποιες καλές ρυθμίσεις, επιχειρεί να κρύψει τις κακές της προθέσεις».