Συνάντηση Τσακλόγλου με ΠΑΣΩΣΥΦ και ΠΟΣΙΕΦ-ΣΦΕ: Καμπανάκια για ΤΕΑΥΦΕ, αναπάντητα ερωτήματα για ΤΑΥΦΕ και η είδηση για τα εφάπαξ

Σειρά σοβαρών ζητημάτων για τις επικουρικές συντάξεις στο Φάρμακο, με καταγγελίες από τους συνταξιούχους του κλάδου για τη διοίκηση του ΤΕΑΥΦΕ και τις αποφάσεις που λαμβάνει, καθώς και την αγωνία και οργή των εργαζόμενων στον κλάδο του Φαρμάκου για τη μετατροπή του ΤΑΥΦΕ από 1/1/2026 σε Ταμείο προαιρετικής ασφάλισης, γεγονός που ναρκοθετεί το Ταμείο και απειλεί ευθέως το εφάπαξ χιλιάδων εργαζομένων στο Φάρμακο, συζήτησαν εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Σωματείου Συνταξιούχων Φαρμακοϋπαλλήλων e-ΕΦΚΑ-ΤΕΑΥΦΕ (ΠΑΣΩΣΥΦ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιατρικών Επισκεπτών Φαρμακοϋπαλλήλων και Συναφών Φαρμακευτικών Επαγγελμάτων (ΠΟΣΙΕΦ-ΣΦΕ), με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. Μαύρος

Στη συνάντηση, που έγινε στις 30 Οκτωβρίου, από την πλευρά του υπουργείου συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Π. Τσακλόγλου, η Διευθύντρια Πρόσθετης Ασφάλισης, Σ. Παπαϊωάννου και η Πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ), Μ. Παπαμιχαήλ, ενώ από την πλευρά των συνδικάτων συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΩΣΥΦ, Δ. Ψηλός με τον σύμβουλο Διοίκησης, Χ. Ρούσση για τους συνταξιούχους και ο Πρόεδρος της ΠΟΣΙΕΦ-ΣΦΕ, Ν. Βαλιάνος για τους εργαζόμενους.

Σε ανακοίνωση για τη συνάντηση, το ΠΑΣΩΣΥΦ, εξαπολύει βέλη κατά της διοίκησης του ΤΕΑΥΦΕ, καταγγέλλοντας ότι η διοίκηση δεν προχωρά στην αύξηση των επικουρικών συντάξεων, με την πρόφαση ότι «τα χέρια τους είναι δεμένα» από την ιδρυτική Αναλογιστική Μελέτη».

Τονίζεται ότι «σύμφωνα με το άρθρο 27 (ποσό επικουρικής σύνταξης ασφαλισμένων): “Οι συντάξεις καταβάλλονται 12 φορές ετησίως και υπόκεινται σε αναπροσαρμογές ως αυτές προκύπτουν από την ετήσια αναλογιστική μελέτη του Ταμείου και εγκρίνονται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής».

Σύμφωνα με το σωματείο των συνταξιούχων, η διοίκηση του ΤΕΑΥΦΕ δεν προχωρά στην αύξηση των επικουρικών συντάξεων χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ιδρυτική Αναλογιστική Μελέτη, την ώρα που κάτι τέτοιο δεν ισχύει με βάση το άρθρο 27, το οποίο για τις αναπροσαρμογές των συντάξεων ορίζει ρητά ότι χρησιμοποιούνται οι ετήσιες Αναλογιστικές Μελέτες και όχι η Ιδρυτική Αναλογιστική Μελέτη, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα οι μειώσεις!

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 3.14 του καταστατικού του ΤΕΑΥΦΕ το Δ.Σ: “αποφασίζει για την αναπροσαρμογή (μείωση ή αύξηση) των παροχών με βάση τα πορίσματα της αναλογιστικής μελέτης και την ισχύουσα νομοθεσία με την σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και την έγκριση της ΓΓΚΑ”».

Επισημαίνεται, μάλιστα, από το ΠΑΣΩΣΥΦ ότι η πλειοψηφία των νέων Διοικούντων το ΤΕΑΥΦΕ δεν εφαρμόζουν τη νομιμότητα, «αφού μοίρασαν μεταξύ τους τις θέσεις ευθύνης χωρίς και τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνταξιούχων», προσθέτοντας ότι «αγνοούν αποφάσεις του ΣΤΕ πως θα έπρεπε να χορηγούν συμπληρωματικές παροχές “αντίστοιχες τουλάχιστον του επιπέδου που ασφαλίζει το ΕΤΕΑ”, και αντίθετα διατείνονται ότι διεκδικούν “επιδόματα”, που “κατ’ ευφημισμό” τα ονομάζουν 13η σύνταξη».

«Δυστυχώς για αυτούς δικαιωθήκαμε», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των συνταξιούχων, «και ήδη μας πρόλαβαν τα δικαστήρια!!! Ο αγώνας τώρα αρχίζει. Δεν πάει άλλο! Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία δεν έχουν όρια». Το ΠΑΣΩΣΥΦ, οι 8.500 συνταξιούχοι στο Φάρμακο και οι 30.000 ασφαλισμένοι «δεν μπορούν να περιμένουν “να ωριμάσουν” στο πώς πρέπει να κάνουν την δουλειά τους οι Διοικούντες το Ταμείο μας!».

Τι ειπώθηκε κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας

Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια ανακοίνωση, «εκ μέρους του ΠΑΣΩΣΥΦ παραθέσαμε στοιχεία που αποδεικνύουν την μη ανταποδοτικότητα των εισφορών μας σε σχέση με τις παροχές που παίρνουμε σαν συνταξιούχοι, την απόκλιση των οικονομικών στοιχείων που αναφέρουν οι αναλογιστικές μελέτες σε σχέση με τα ισχύοντα κάθε φορά οικονομικά μεγέθη και δεδομένα, την μη πραγματοποίηση των μειώσεων με βάση το καταστατικό (σ.σ. άρθρο 27), την μη πραγματοποίηση των καταστατικών αλλαγών που επιβάλλονται για την προσαρμογή στην σημερινή νομοθεσία, την διαφάνεια και την δημοκρατική λειτουργία. Ένα καταστατικό που “όλο αλλάζει” κατά τα συμφέροντα των εκάστοτε Διοικούντων, αλλά πάντα “το ίδιο μένει”, κυρίως όμως όσον αναφορά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεών μας, όπου παραμένει το ίδιο από τον προηγούμενο αιώνα», τονίζουν οι συνταξιούχοι του Φαρμάκου.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Ζητήσαμε από το υπουργείο να παρέμβει με όποιο τρόπο αυτό κρίνει σκόπιμο, αρκεί να αποκατασταθεί η νομιμότητα!», εννοώντας το ΠΑΣΩΣΥΦ όσα προβλέπονται στο καταστατικό του ΤΕΑΥΦΕ για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων και τη λειτουργία του Ταμείου.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, έγινε ανταλλαγή απόψεων και εκτιμάμε ότι ο υφυπουργός και το επιτελείο του ενημερώθηκαν πλήρως και τεκμηριωμένα από τα υπομνήματα που καταθέσαμε και όσα προφορικά αναπτύξαμε. Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να μελετήσει τα οικονομικά και λοιπά στοιχεία που παραθέσαμε και να εξετάσει τις απαραίτητες αλλαγές που απαιτούνται στο καταστατικό,  ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ασφαλισμένων και συνταξιούχων».

«Έχουμε την πεποίθηση ότι με τις παρεμβάσεις μας στον ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και κυρίως στον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και την ΕΑΑ, το σημερινό ΔΣ του ΤΕΑΥΦΕ θα αναγκαστεί να υλοποιήσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις με τις οποίες εκλέχθηκε, άλλως οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι με τον αγώνα τους θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες αποκατάστασης του χαμένου εισοδήματός τους και της εύρυθμης λειτουργίας του ΤΕΑΥΦΕ ΝΠΙΔ», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στο επίκεντρο και το ΤΑΥΦΕ (Ταμείο Εφάπαξ Παροχών)

Στην ίδια ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι «ο Πρόεδρος της ΠΟΣΙΕΦ-ΣΦΕ, Ν. Βαλιάνος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε στον υφυπουργό: «ότι η άρση της υποχρεωτικότητας για το εφάπαξ που ευαγγελίζεται ο Ν.5078/2023 θα μειώσει την παροχή των ασφαλισμένων κατά ποσοστό 35%-50% και πλέον σε μια εποχή αργής ανάκαμψης μετά την χρεοκοπία της χώρας, με αυξημένο κόστος διαβίωσης δεν θα προάγει την αποταμίευση που είναι το ζητούμενο».

«Όταν το 75% του ασφαλιστικού πληθυσμού του κλάδου αμείβεται με μισθούς κάτω των 1.200 ευρώ, το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα δεν επαρκεί όχι για αποταμίευση αλλά ούτε για επιβίωση, ενώ ένα μικρό ποσό των 20-40 ευρώ το μήνα θα τους δώσει ένα ανταποδοτικό εφάπαξ για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους στο τέλος του εργασιακού τους βίου».

«Στην ουσία», τονίζεται, «το Κράτος αποσύρεται από το μοναδικό ρόλο που είχε μέχρι σήμερα, το ρόλο του εγγυητή της υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση, αφήνοντας 400 εκατ. ευρώ έλλειμμα στους ήδη υφιστάμενους ασφαλισμένους, αποστερώντας το Ταμείο από πόρους, οδηγώντας το στο μαρασμό και τη διάλυση, την ίδια ώρα που το έλλειμμα δεν επηρεάζει τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν συμπεριλαμβάνεται στο χρέος/έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης».

«Και όλα αυτά για ποιο λόγο;», υπογραμμίζεται με έμφαση στην ανακοίνωση. «Δεν κατανοούμε την σκοπιμότητα της νομοθέτησης και είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι και ανήσυχοι με την άρση της υποχρεωτικότητας στο Ταμείο μας (ΤΑΥΦΕ) και την φορολόγηση του εφάπαξ. Τα μηνύματα που δεχόμαστε είναι καταιγιστικά. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο είναι πεπεισμένοι ότι θα χάσουν την περιουσία τους και θα εξαφανιστεί το εφάπαξ τους μετά την νομοθετική παρέμβαση και είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα πανελλαδικά, διαδικασία που ξεπερνά τα συνδικάτα και τις συντεταγμένες διαδικασίες.»

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ο χορός των απολύσεων που δεν «έχει πάτο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αποκαλυπτική και ανησυχητική η αποστροφή Τσακλόγλου

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσακλόγλου στα καίρια και επίμονα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Βαλιάνος για το ΤΑΥΦΕ, απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, αφού είναι δέσμευση της κυβέρνησης η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η αποστροφή αυτή του κ. Τσακλόγλου γεννά νέα εύλογα ερωτήματα για το αν, τελικά, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα επιτευχθεί για την κυβέρνηση και με το τέλος όλων των εφάπαξ στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τακτική που ξεκίνησε με την αναίτια και αυθαίρετη νομοθέτηση για το ΤΑΥΦΕ, το οποίο θα αποτελέσει τον «οδηγό» για όσα έρχονται, αφού με την συγκεκριμένη απάντησή του ο κ. Τσακλόγλου άφησε ορθάνοιχτο αυτό το ενδεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εισφορές για εφάπαξ πληρώνουν υποχρεωτικά περίπου 1,36 εκατ. ασφαλισμένοι, οι οποίοι υπάγονται στους 35 φορείς που ενσωματώθηκαν στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του e-ΕΦΚΑ και τα ΝΠΙΔ εκ μετατροπής του Ν. 3029/2002, επίσης το εφάπαξ αφορά το σύνολο των μισθωτών του δημοσίου τομέα (δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ΝΠΔΔ, κ.ά.), των υπαλλήλων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΟΤΕ), εργαζόμενοι και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ξενοδοχοϋπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στο μέταλλο και λοιπές βιομηχανίες κ.λπ., υπάλληλοι εταιρειών τσιμέντων, λιπασμάτων, κ.ά.) και των αυτοτελώς απασχολούμενων (υγειονομικοί, δικηγόροι, μηχανικοί, κ.ά.).

Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα, είναι ότι το… εφεύρημα της κυβέρνησης, που επικαλείται ο αρμόδιος υφυπουργός, ότι στην Ελλάδα εργαζόμενοι και εργοδότες πληρώνουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, σε σχέση με τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και τις χώρες-μέλη της ΕΕ, και ότι πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος, είναι μια σκόπιμα παραπλανητική προσέγγιση.

Γιατί μπορεί η Ελλάδα να έχει ασφαλιστικές εισφορές (στο 26%) λίγο υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ, ωστόσο, σε επίπεδο μισθών βρίσκεται στη δεύτερη θέση από το τέλος, πάνω μόλις από τη Βουλγαρία. Αυτό σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει ότι για έναν εργαζόμενο στο Φάρμακο στην ΕΕ οι εισφορές είναι 550-700 ευρώ το μήνα, ενώ στη χώρα μας οι εισφορές για έναν αντίστοιχο εργαζόμενο είναι μόλις 220-300 ευρώ (για κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ).

Το κρίσιμο, λοιπόν, για τους εργαζόμενους είναι η αύξηση του μισθού και όχι η μείωση των εισφορών, μέσω της οποίας θα βελτιωθεί κατά ελάχιστα ευρώ το μήνα το διαθέσιμο εισόδημα.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις