Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας: Πιλοτική έναρξη την 1η Νοεμβρίου – Όλες οι αλλαγές

Την πιλοτική έναρξη, από την 1η Νοεμβρίου, των Ψηφιακών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, παρουσίασαν χθες σε ειδική εκδήλωση, τα υπουργεία Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παράλληλα, παρουσία και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλύθηκε το σύνολο της μεταρρύθμισης που θα συντελεστεί με την λειτουργία της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας.

Οι υπουργοί Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέλυσαν την απλοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης έτσι ώστε να μειωθούν οι επισκέψεις στα αρμόδια κέντρα. Μέσω της ψηφιακής πύλης epan.gov.gr οι πολίτες με αναπηρία θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για να λάβουν πιστοποίηση. Παράλληλα καταργείται και το παράβολο των 46 ευρώ, που την τελευταία πενταετία καταβλήθηκε από 250.000 ανάπηρους.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η στήριξη των πολιτών με αναπηρία, αποτελεί πολιτική με διάρκεια και όχι «φωτοβολίδα». Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης οι αλλαγές που προωθούνται είναι απολύτως αυτονόητες, προσθέτοντας ωστόσο ότι βρισκόμαστε μονίμως αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις και αναφέρθηκε στην διευκόλυνση της πρόσβασης των αναπήρων στους δημόσιους χώρους και στην έγκαιρη διάγνωση παιδιών, τα οποία κινούνται στο φάσμα του αυτισμού.

Μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται για όλες τις παροχές και τις προϋποθέσεις λήψης τους.

Στο Ψηφιακό Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας θα ενσωματωθεί σταδιακά και η Κάρτα Αναπηρίας. Θα αντλεί τα στοιχεία από το Μητρώο και θα ισχύει για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο.

Παράλληλα, σε λειτουργία τέθηκε χθες η πλατφόρμα για τους Προσωπικούς Βοηθούς ατόμων με αναπηρία.

Oι αιτήσεις, υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση prosopikosvoithos.gov.gr, ενώ θα λειτουργεί helpdesk για την επίλυση προβλημάτων και την παροχή οδηγιών, τηλεφωνικώς, στους αριθμούς 1555 και 210 7000240, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας.

Προαπαιτούμενο είναι ποσοστό αναπηρίας του ωφελούμενου άνω του 67%, και ηλικία από 15 εώς 65 ετών.

Οι πρώτοι 1.000 ενδιαφερόμενοι πρέπει να κατοικούν εντός της Περιφέρειας Αττικής.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις