Κίνδυνος μαζικών παραιτήσεων απειλεί τις επιχειρήσεις – Έρευνα της Adecco

Τον κίνδυνο των μαζικών παραιτήσεων, σε επιχειρήσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αναδεικνύει νέα έρευνα του ομίλου Adecco (Global Workforce Of The Future). Στην έρευνα, που συμμετείχαν 34.000 εργαζόμενοι από 25 χώρες, ανάμεσά τους και 400 από την Ελλάδα, φαίνεται ότι βασικά πεδία προβληματισμού στους χώρους εργασίας είναι η οικονομική σταθερότητα, εν μέσω αύξησης του κόστους διαβίωσης και η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι:

  • Σε παγκόσμια κλίμακα, 3 στους 5 εργαζομένους (61%) ανησυχούν ότι ο μισθός τους δεν είναι αρκετός για να ανταπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος ζωής.
  • Είναι έντονη η επιρροή των συναδέλφων σε ζητήματα παραμονής στην εργασία. Ειδικότερα, 7 στους 10 εργαζομένους δηλώνουν ότι σκέφτονται να παραιτηθούν όταν βλέπουν συναδέλφους τους να αποχωρούν από την εταιρεία, με 5 στους 10 να ακολουθούν τους συναδέλφους τους στην έξοδο. Πρόκειται για το φαινόμενο των «Quitfluencers», το οποίο απειλεί να δημιουργήσει «πανδημία παραιτήσεων».
  • Από το 27% όλων των εργαζομένων παγκοσμίως που σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους στους επόμενους 12 μήνες, σχεδόν οι μισοί (45%) αναζητούν ήδη ενεργά νέα δουλειά.
  • Έξι στους δέκα εργαζόμενους (61%) αισθάνονται σίγουροι ότι θα μπορέσουν να βρουν μια νέα δουλειά σε έξι μήνες ή λιγότερο, ακόμη και εν μέσω ύφεσης. Παρά το ρευστό μακροοικονομικό περιβάλλον, μεγάλο μέρος των εργαζομένων αισθάνεται ότι διατηρεί την διαπραγματευτική του ισχύ στην αγορά εργασίας.
  • Οι εκπρόσωποι της γενιάς Ζ (όσοι γεννήθηκαν από τα μέσα του 1990 έως τα τέλη του 2010), έχουν σε πρώτο πλάνο την εργασιακή ευελιξία καθώς σχεδόν οι μισοί (47%) εργάζονται ήδη σε καθεστώς τετραήμερης εργασίας ενώ το 64% θα δεχόταν μείωση αποδοχών για να εργάζεται 4 φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ο όμιλος Adecco, διαπιστώνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να διαχειριστούν τόσο τις οικονομικές ανησυχίες των εργαζομένων τους όσο και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ευημερία τους, παραμένοντας διαρκώς στο πλευρό τους, για να μην έρθουν αντιμέτωπες με κύματα παραιτήσεων.

Ειδικά, ως προς το αυξανόμενο κόστος ζωής, που έχει ως βασική αιτία τον πληθωρισμό, η έρευνα διαπιστώνει ότι αναγκάζονται οι περισσότεροι εργαζόμενοι (51%) να βρουν δεύτερη δουλειά. για να τα βγάλουν πέρα.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις