Η Ψηφιακή Κάρτα φέρνει ελέγχους στις επιχειρήσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας

Με ελέγχους σε όλη την χώρα, απαντά η Επιθεώρηση Εργασίας, σε τυχόν προσπάθειες επιτήδειων να μην εφαρμόσουν την Ψηφιακή Κάρτα.

Η νεοσύστατη Ανεξάρτητη Αρχή έγινε γνωστό ότι στο εξής θα δημοσιοποιεί σε μηνιαία βάση, τόσο τους ελέγχους που θα πραγματοποιούνται, όσο και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται για τις παραβάσεις που θα εντοπίζονται. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναμένεται να εκκινήσει άμεσα, ακόμα και από την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα οι δημοσιεύσεις που θα γίνονται θα αφορούν όχι μόνο τον κάθε μήνα του έτους, αλλά θα περιλαμβάνουν και τυχόν συγκεντρωτικά στοιχεία από την αρχή της χρονιάς.

Επίσης, από τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να εκκινήσει και μία καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα θέματα της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

Ειδικά για το σκέλος της ορθής εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, τα πρόστιμα που έχουν οριστεί κυμαίνονται από 3.000 έως 10.500 ευρώ, ανά περίπτωση. Ειδικότερα, για κάθε περίπτωση απόκλισης της καταγραφής του χρόνου εργασίας από τον πραγματικό χρόνο εργασίας επιβάλλεται πρόστιμο 3.000€. Εάν ο εργοδότης παρεμποδίζει την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας, εξαλείφοντας τα στοιχεία, το πρόστιμο είναι 4.000€. Όπως προβλέπει ο νόμος 4808/2021 στην περίπτωση που δεν ενεργοποιείται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.500€.

Σε αυτή την φάση οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στις Τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ άνω των 250 εργαζόμενων, δηλαδή στους δύο κλάδους που η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας έχει ξεκινήσει κανονικά. Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται για όλο τον Νοέμβριο, η διαδικασία της απογραφής, για όλους τους υπόλοιπους κλάδους, που σταδιακά θα ενταχθούν στο ίδιο μοντέλο ελέγχου του ωραρίου απασχόλησης για το σύνολο των εργαζομένων με συμβάσεις μισθωτής εργασίας. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στους κλάδους των security, στην βιομηχανία, στις ασφαλιστικές εταιρίες, στις ΔΕΚΟ και έπονται ο τουρισμός και η εστίαση.

Όπως έγινε γνωστό, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι η Επιθεώρηση Εργασίας έχει πραγματοποιήσει σειρά ελέγχων σε όλη την επικράτεια, ειδικά στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο έλεγχοι σε εταιρείες ντελίβερι και κούριερ, στις οδικές μεταφορές και, με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους, σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που χρησιμοποιούν οδηγούς και συνοδούς.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΛΙΝΥΑΕ, με τον νόμο που ψηφίστηκε πριν από ένα έτος (ν.4808/21), «πέρα από την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας με την οποία αποτρέπονται στην πράξη φαινόμενα υποδηλωμένης-αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών – κυρώθηκε η σύμβαση 187 για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία και η Σύμβαση 190 για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας».

Στο ίδιο Συνέδριο εξαγγέλθηκε η θέσπιση, μετά από εκτενή διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Επίσης, γνωστοποιήθηκε και η λειτουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος «ΗΡΙΔΑΝΟΣ» για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την διαγωνιστική διαδικασία για το πρόγραμμα ΗΡΙΔΑΝΟΣ ήδη να προωθείται.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις