Σημαντικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΑΥΦΕ) και τη διαμόρφωση του εργασιακού «χάρτη» στο χώρο του φαρμάκου τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν στη ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση με τους ασφαλισμένους μέλη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου.
Στη ζωντανή συζήτηση συμμετείχαν οι:
- Γεράσιμος Κονιδάρης, Εντεταλμένος Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΥΦΕ,
- Νίκος Μάινας, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΤΑΥΦΕ,
- Γιώργος Φικιώρης, Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΤΑΥΦΕ, και
- Σπύρος Κουκάκης, Μέλος ΔΣ ΤΑΥΦΕ
Ο Γεράσιμος Κονιδάρης, σημείωσε ότι «κλειδί» για την ύπαρξη του Ταμείου είναι τα έσοδα από τις εισφορές των ασφαλισμένων, ενώ τόνισε ότι είναι εξίσου μείζονος σημασίας οι τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας στον κλάδο του φαρμάκου, προσθέτοντας ότι εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η ταχύτητα των ελέγχων και ο καταλογισμός των οφειλών.
Ο κ. Κονιδάρης επισήμανε ότι οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν καταβληθούν οι εισφορές στο ΤΑΥΦΕ, οι οποίες παρακρατούνται από τους εργοδότες, δεν μπορεί να υπολογιστεί ο χρόνος ασφάλισης, ούτε το ύψος του εφάπαξ, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμο από το ΤΑΥΦΕ να παρακολουθούνται στενά οι εργοδότες ώστε να μην δημιουργούνται κενά στην ασφάλιση.
Παίρνοντας τον λόγο ο Γιώργος Φικιώρης, γενικός γραμματέας του ΔΣ του ΤΑΥΦΕ, σημείωσε ότι τα έσοδα, εκτός των επενδύσεων, προέρχονται από δύο πηγές: από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και από τις πράξεις καταλογισμού. Παρουσίασε την πορεία των εσόδων από το 2014 μέχρι και σήμερα, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια συνεχής ανοδική πορεία, ενώ παρέθεσε αντίστοιχα στοιχεία για τις πράξεις καταλογισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Φικιώρης, το 2014, πρώτο έτος λειτουργίας του Ταμείου ως ΝΠΙΔ, από τις ασφαλιστικές εισφορές και τις πράξεις καταλογισμού εισπράχθηκαν 15,4 εκατ. ευρώ, ποσό που το 2021 έφτασε 20,25 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τον αριθμό των ενεργών ασφαλισμένων στο ΤΑΥΦΕ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Φικιώρης, το 2014 ήταν 21.603 και το 2021 έφτασαν τις 24.700.
Καταλήγοντας ο κ. Φικιώρης, επισήμανε ότι διαπιστώνεται ετήσια αύξηση των εισπράξεων κατά περίπου 4%, η οποία οφείλεται σε:
- Αύξηση του πλήθους των ενεργών ασφαλισμένων κατ’ έτος.
- Αύξηση των νέων ασφαλισμένων κατ’ έτος (μετά την 01/01/1993).
- Αύξηση των ελέγχων εργοδοτών.
- Βεβαίωση και είσπραξη οφειλών εργοδοτών.
Ο Σπύρος Κουκάκης παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία για την κατανομή θέσεων εργασίας στον κλάδο του φαρμάκου τα έτη 2014-2020, τονίζοντας ότι έχει γίνει από τις υπηρεσίες του ΤΑΥΦΕ μια πλήρης χαρτογράφηση του χώρου, που αφορά στις θέσεις εργασίας στο φάρμακο, αλλά και στην κατάταξη των εργαζομένων με βάση το μισθό τους.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για την τάση που διαμορφώνεται σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο του φαρμάκου ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κουκάκης για τη μεταβολή στην κατανομή των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων στον κλάδο για την περίοδο 2008-2020, όπου, όπως τόνισε, οι ασφαλισμένοι με ακαθάριστο μισθό έως 650 ευρώ το 2008 ήταν μόλις το 5,58%, ενώ το 2020 έφτασαν να είναι το 19%.
Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΤΑΥΦΕ, Νίκος Μάινας, αναφέρθηκε στους ελέγχους για την καταβολή των εισφορών από τους εργοδότες, τη βεβαίωση των οφειλών και, τελικά, την είσπραξή τους, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμος κρίκος οι γρήγοροι έλεγχοι και οι αντίστοιχες βεβαιώσεις οφειλών.
Ο κ. Μάινας παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τους καθολικούς ελέγχους εργοδοτών από το 2009 έως το 2021, τονίζοντας τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΤΑΠΙΤ-ΝΠΔΔ και το ΤΑΥΦΕ ΝΠΙΔ σε ό,τι αφορά τους ελέγχους και την είσπραξη οφειλών. Για παράδειγμα, όπως σημείωσε, την περίοδο 2009-2013 το ΤΑΠΙΤ πραγματοποίησε 389 ελέγχους εργοδοτών, βεβαίωσε οφειλές ύψους 1,09 εκατ. ευρώ, από τα οποία εισέπραξε 448.826 ευρώ. Για την περίοδο 2014-2021, το ΤΑΥΦΕ έκανε 1.951 ελέγχους εργοδοτών, βεβαίωσε οφειλές ύψους 7,69 εκατ. ευρώ, από τα οποία εισέπραξε 4,74 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μάινας σημείωσε ότι η εισπραξιμότητα των οφειλών θα ήταν πολύ καλύτερη αν είχε προχωρήσει η ένταξη του ΤΑΥΦΕ στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα του Ταμείου.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο κ. Κονιδάρης απάντησε σε σειρά ερωτημάτων σχετικά με την επαγγελματική διαχείριση των αποθεματικών και την ίδρυση επενδυτικού φορέα από το ΤΑΥΦΕ, θέμα που συζητήθηκε στις δύο προηγούμενες live συζητήσεις με τους ασφαλισμένους-μέλη, ενώ κάλεσε και προκάλεσε όσους «εν κρυπτώ», όπως χαρακτηριστικά είπε, λειτουργούν, διαδίδοντας φήμες και κάνοντας ανυπόστατες καταγγελίες, να συμμετάσχουν στο ζωντανό διάλογο και να θέσουν δημόσια και ανοιχτά όποια ερωτήματα ή ζητήματα τους… απασχολούν.
Η επόμενη live συζήτηση του ΤΑΥΦΕ με τους ασφαλισμένους θα γίνει την Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, στις 20.00.