Ελλείψεις σε φάρμακα: Ένας άλυτος γρίφος – Κίνδυνος για την δημόσια υγεία

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που δεν υπάρχουν πια στα φαρμακεία ανέρχονται σε 250, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα. Αυτή την αποκάλυψη πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Α. Βαλτάς κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά από το ΙΔΕΕΑΦ με θέμα τη «Σωστή χρήση συσκευών χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων. Ο ρόλος του Φαρμακοποιού».

Αυτή τη στιγμή, παρατηρείται μεγάλη έλλειψη σε εισπνεόμενα,  παρά το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού νοσεί από ιώσεις. Ο Α. Βαλτάς τόνισε πως ο ΠΦΣ έχει προτείνει στο υπ. Υγείας την απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο υπουργός πρέπει χτες όχι αύριο, σύμφωνα με τη λίστα που του έχουμε δώσει με τα 250 ελλειπτικά σκευάσματα, να απαγορεύσει τις εξαγωγές για ένα χρόνο. Το σύστημα της απαγόρευσης λειτουργεί. Περιμένω την καλή διάθεση του υπ. Υγείας».

Νέα συνάντηση

Το αργότερο έως την Παρασκευή αναμένεται νέα συνάντηση όλων των συναρμόδιων φορέων (Υπ. Υγείας, ΕΟΦ, ΠΦΣ, ΣΦΕΕ) προκειμένου να επαναξιολογηθεί η κατάσταση και πιθανώς να διευρυνθεί η σχετική λίστα απαγορεύσεων εξαγωγών που σήμερα αριθμεί τα 79 σκευάσματα.

 

Ενιαίο παρατηρητήριο

Η ΟΣΦΕ επαναφέρει στο προσκήνιο το πλέγμα των μέτρων που προτείνει για την άμβλυνση του προβλήματος, εστιάζοντας στην ανάγκη ενός ενιαίου παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση του εθνικού αποθέματος φαρμάκων, των ελλείψεων και του παράλληλου εμπορίου. Συγκεκριμένα προτείνει την ανάπτυξη τριών ιστοτόπων, στους οποίους θα καταχωρούνται ημερησίως -από τις εταιρείες, τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία- τα αποθέματά τους σε φάρμακα, οι πωλήσεις και επιστροφές τους.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις