Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας: Νέος τρόπος εξυπηρέτησης για βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ

Καινούργιο σύστημα εξυπηρέτησης για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ),  εγκαθιδρύει η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, που στοχεύει να καλύψει περίπου 500.000 εν δυνάμει δικαιούχους. Ήδη, οι 3.500  εξ αυτών έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα.

Η νέα κάρτα εντάσσεται στις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την πιστοποίηση και τις παροχές για τους πολίτες με αναπηρία και έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Εκδίδεται άμεσα, μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας (epan.gov.gr).
  • Δεν απαιτούνται δικαιολογητικά.
  • Η διάρκεια ισχύος της, κυμαίνεται από έξι μήνες έως και δέκα έτη, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας.
  • Διαφοροποιείται ανάλογα με το προφίλ αναπηρίας.
  • Θα λειτουργεί όπως το φοιτητικό πάσο και θα περιλαμβάνει τις προβλεπόμενες παροχές.
  • Οι κάτοχοί της, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο αντίστοιχο νεοσύστατο ψηφιακό μητρώο ατόμων με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.
  • Αρχικά θα έχει ηλεκτρονική και στην συνέχεια και φυσική μορφή.

Η κάρτα, εντάσσεται στο νέο ψηφιακό σύστημα εξυπηρέτησης των δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας με αναπηρία, δεδομένου ότι οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων υπερβαίνουν τις 174.000, ενώ 287.259 είναι οι συνταξιούχοι αναπηρίας.

Η κάρτα αναπηρίας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας, στο οποίο καταγράφονται τα άτομα με αναπηρία που είναι δικαιούχοι παροχών.

Μέσω της Κάρτας, η οποία αντλεί τα στοιχεία της από το αντίστοιχο ψηφιακό Μητρώο, τα άτομα με αναπηρία μπορούν να πιστοποιούν την ιδιότητά τους, προκειμένου να ασκούν τα αντίστοιχα δικαιώματά τους.

Η Κάρτα Αναπηρίας που αποδεικνύει την ταυτότητα του κατόχου της και την ιδιότητα του ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου θα αντικαταστήσει οποιοδήποτε έγγραφο ή πιστοποιητικό χρησιμοποιείται σήμερα.

Παράλληλα, στο Μητρώο Παροχών τα άτομα με αναπηρία έχουν το σύνολο των δικαιωμάτων και παροχών, συγκεντρωμένο σε έναν ηλεκτρονικό τόπο και μπορούν να πληροφορούνται τις ειδικότερες προϋποθέσεις για το καθένα.

Η σχετική παρουσίαση έγινε χθες από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη,  τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Στην παρουσίαση συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ι. Βαρδακαστάνης, οποίος έκανε λόγο για «κάρτα αξιοπρέπειας» και υπενθύμισε ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο ήταν έτοιμο από το 1996!

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις