ΣΦΕΕ: Οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν κερδίζουν από τις ελλείψεις στα φάρμακα – Έλεγχοι παντού

Έλεγχοι, που θα πρέπει να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα, στο σκέλος της αλυσίδας των φαρμάκων, ζητάει να διεξάγοντα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, χαιρετίζοντας παράλληλα την πρωτοβουλία της Πολιτείας. Ο ΣΦΕΕ, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, επιμένει ότι τα προβλήματα πρέπει να προλαμβάνονται και όχι να αντιμετωπίζονται αφού παρουσιαστούν. Σε κάθε περίπτωση, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι η προτεραιότητα των μελών του ήταν και παραμένει η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Ζητάει όμως τα ζητήματα της διαφάνειας να επεκταθούν και πέρα από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Επισημαίνει δε ότι οι εταιρίες του κλάδου δεν έχουν κανένα όφελος από τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα.

Ας δούμε τι αναφέρεται στην σχετική επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αναφορικά στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων από την αγορά και τις ανακοινώσεις του Υπουργείου/ΕΟΦ με τα σχετικά μέτρα, όπως απαγόρευση εξαγωγών και έλεγχος σε πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:

  • Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Πολιτείας για τη διεξαγωγή ελέγχων, αλλά αυτή θα έπρεπε να είναι μια μόνιμη πρακτική που αφορά όλους τους κύκλους της αλυσίδας του φαρμάκου, ώστε να προλαμβάνονται τα προβλήματα και όχι να εφαρμόζεται αφού αυτά παρουσιαστούν. Ως εκ τούτου ο ρόλος του ΕΟΦ στο συγκεκριμένο ζήτημα καθίσταται κομβικός και απαιτείται και καλύτερη στελέχωση των αρμοδίων τμημάτων και εγκατάσταση νοοτροπίας συνεχών ελέγχων.
  • Η προτεραιότητα των εταιρειών μελών του ΣΦΕΕ είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας, την οποία στηρίζουμε παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες χρηματοδοτικές συνθήκες εκ μέρους της Πολιτείας.
  • Στηρίζουμε τα μέτρα που παίρνει η Πολιτεία για αυτό το σκοπό, θα έπρεπε όμως, όπως προαναφέραμε, τα μέτρα αυτά να εστιάζουν κυρίως στην πρόληψη και δευτερευόντως στην αποκατάσταση των προβλημάτων.
  • Ως ΣΦΕΕ, από τις 15/7/2022 έχουμε στείλει τις προτάσεις μας προς το Υπουργείο και τον ΕΟΦ με κύριο άξονα τη διαφάνεια και τον έλεγχο στην εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου.

Όπως από το 2016, οι φαρμακευτικές εταιρείες καθημερινά επικοινωνούν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά ΑΦΜ και ανά SKU (κωδικό), έτσι πρέπει να κάνει και το χονδρεμπόριο.

Δυστυχώς, όμως, η διαφάνεια δεν επεκτείνεται πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών.

  • Μια αντιστοίχιση της συνταγογράφησης (στοιχεία ΗΔΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ) με τα στοιχεία του ΕΟΦ θα αναδείξει εάν υπάρχουν προβλήματα από την πλευρά των παραγωγών.

Αντίστοιχα μέτρα προτείνει και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), χρησιμοποιώντας δεδομένα του NMVS (FMD Directive), καθότι τα θέμα των ελλείψεων είναι Ευρωπαϊκό, στην Ελλάδα βέβαια για άλλους λόγους.

Κύριε Υπουργέ, είναι εμφανές και γνωστό ότι οι χαμηλές τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι στο 50% του μέσου όρου της Ευρώπης και στο ¼ της Γερμανίας – Αυστρίας. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα εκτός αν αποφασίσετε ριζικές μεταρρυθμίσεις, και δεν εννοούμε αυξήσεις τιμών.

Σας ενημερώνουμε πάντως ότι οι εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ δεν έχουν κανένα όφελος, ούτε από τις ελλείψεις, ούτε από τις παράλληλες εξαγωγές, και σας καλούμε να διαπιστώσετε σε ποιο βαθμό ισχύει το ίδιο και για τους άλλους εταίρους της αλυσίδας του φαρμάκου.

Με εκτίμηση,

Ολύμπιος Παπαδημητρίου
Πρόεδρος ΣΦΕΕ

Κωνσταντίνος Παναγούλιας
Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΦΕΕ

Μιχάλης Χειμώνας
Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις