Λήγει το περιθώριο για την ψηφιακή απογραφή ωραρίου – Άρνηση υπ. Εργασίας για νέα παράταση

Έως τα μεσάνυχτα σήμερα, Τρίτη 20 Δεκεμβρίου θα μπορούν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, να ολοκληρώσουν την ψηφιακή απογραφική διαδικασία του ωραρίου απασχόλησης, στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Πρόκειται για μια διαδικασία που φορά το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο υπάγονται. Επίσης, αφορά το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.  Από το υπουργείο Εργασίας, υπογραμμίζεται ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι εναπομείνασες εταιρείες που δεν έχουν απογραφεί και οι λογιστές τους να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα η ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας.

Τονίζεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων έχει ήδη απογραφεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από την 1η Νοεμβρίου που άνοιξε το σύστημα έως και την 15η Δεκεμβρίου είχαν γίνει  εγγραφές για 1.697.775 εργαζομένους σε σύνολο 2.414.721 εργαζομένων για τους οποίους υπάρχει υποχρέωση απογραφής (ποσοστό 70,2 % επί του συνόλου). Αντίστοιχα, για την ίδια περίοδο επί συνόλου 288.121 επιχειρήσεων είχαν εγγραφεί 237.183 επιχειρήσεις (ποσοστό 82,3%). Έχει δηλαδή εγγραφεί η μεγάλη πλειονότητα τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η εμπρόθεσμη ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας είναι μια απαραίτητη διαδικασία που αποτελεί το προηγούμενο στάδιο για την πλήρη εφαρμογή του μηχανισμού της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων και των εργαζόμενων. Η σειρά προτεραιότητας που έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να τηρηθεί (αρχικά ασφαλιστικές εταιρίες και κλάδος security, εν συνεχεία ΔΕΚΟ και βιομηχανία έως μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, ξενοδοχεία και εστίαση). Θα προηγηθεί διάλογος με τους εκπροσώπους όλων των ανωτέρων κλάδων προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά λειτουργίας των επιμέρους κλάδων και επαγγελμάτων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση ανάμεσα σε στελέχη του υπουργείου Εργασίας και σε εκπροσώπους από τις ασφαλιστικές εταιρίες και από τον κλάδο των security.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις