Ελλείψεις φαρμάκων: Υποκατάστατα συνιστά ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης

Οι ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στα ιδιωτικά φαρμακεία και αφορούν κατά κύριο λόγο σκευάσματα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη, καθώς και πνευμονολογικά εισπνεόμενα φάρμακα, τονίζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ).

Ωστόσο, σημειώνει ότι οι προμήθειες των ανωτέρω σκευασμάτων προς τα νοσοκομεία είναι εξασφαλισμένες.

Όπως διευκρινίζει ο ΕΦΕΧ σε σχετική ανακοίνωση, “αυτού του είδους οι ελλείψεις, οι οποίες σημειώνεται ότι αντιμετωπίσθηκαν και κατά την έναρξη της πανδημίας Covid-19, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και οφείλεται σε έλλειψη πρώτων υλών λόγω της διαταραχής στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που προκαλούν τα συνεχή νέα κύματα έξαρσης της νόσου Covid-19, όσο και άλλων εποχιακών λοιμώξεων. Η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας αναμένεται να εξομαλυνθεί σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες”.

Ο ΕΦΕΧ συνιστά στους πολίτες τη χρήση άλλων υποκατάστατων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα και μπορούν να τα προμηθευτούν με τη καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή/και του φαρμακοποιού τους.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της προαγωγής υπεύθυνων συμπεριφορών αυτοφροντίδας, ο ΕΦΕΧ συνιστά στους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη των λοιμώξεων, αναζητώντας πληροφορίες για σχετικές μεθόδους και σκευάσματα από τον φαρμακοποιό τους.

Επισημαίνεται ότι η εφαρμοζόμενη από τον ΕΟΦ, απαγόρευση των εξαγωγών συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τις αρχές Δεκεμβρίου 2022, σταδιακά θα βελτιώσει τη κατάσταση.

“Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία αυτοφροντίδας, έχοντας αντλήσει εμπειρία από τη περίοδο της πανδημίας Covid-19 και των ελλείψεων φαρμάκων στις οποίες οδήγησε, βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τους αρμόδιους Θεσμικούς Φορείς, με σκοπό τη χάραξη στρατηγικής για την παραγωγή φαρμάκων και πρώτων υλών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα και την Ινδία”, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΧ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις