Κορονοϊός: Έφτασε και στην Ελλάδα η υπό – παραλλαγή Κράκεν: Καταγράφηκαν 6 κρούσματα

Εντοπίστηκε και στην Ελλάδα η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 « Κράκεν». Σύμφωνα με την εβδομαδιαία (2-8 Ιανουαρίου) επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARSCoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV), η XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα (3 από αυτά προέκυψαν με αναδρομικό έλεγχο των δειγμάτων της υπο-παραλλαγής XBB προηγούμενων εβδομάδων).
Σχετικά με τα περαστικά λοίμωξη COVID-19, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 ήταν 1.632 (+7% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 233.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 128, ενώ καταγράφηκαν 149 θάνατοι (+2% εβδομαδιαία μεταβολή), με διάμεση ηλικία τα 85 έτη.
Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον. Η ποσοστιαία αναλογία της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5 . Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75 ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB. Η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα .
Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 6 περιοχές που ελέγχθηκαν

Δύο νέοι θάνατοι από γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση την εβδομάδα 2-8 Ιανουαρίου. Καταγράφηκαν 7 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι. Συνολικά έχουν νοσηλευθεί 36 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 9 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη από την αρχή επιτήρησης έως και 8 Ιανουαρίου. Συνολικά ανιχνεύτηκαν 221 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 218 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β. Από τα 215 στελέχη τύπου Α, τα 209 (97%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 6 (3%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).
Μικρή μείωση καταγράφουν και τα περαστικά γριπώδους συνδρομής στην κοινότητα. Η μείωση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με εξαίρεση την ομάδα 15-64 ετών, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV: H θετικότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις