Κατώτατος μισθός: Έως 10 Μαρτίου θα γίνει γνωστό το ποσοστό της αύξησης – Όλο το χρονοδιάγραμμα

Το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου, θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, η εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την αύξηση στον κατώτατο μισθό. Μια αύξηση που θα τεθεί σε ισχύ για τους περίπου 650.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τις βασικές αποδοχές, από την 1η Απριλίου, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα από την αρχική επιδίωξη, σύμφωνα με την προτροπή του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η διαδικασία, περιγράφεται αναλυτικά σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, καθώς κάτι τέτοιο ήταν υποχρεωτικό ώστε να υπάρξει η ανάλογη επιτάχυνση. Με τον τρόπο αυτό οριοθετήθηκε με ακρίβεια η χρονική διάρκεια τόσο της εκκίνησης, όσο και της διεξαγωγής της συνολικής διαδικασίας για να καθοριστεί ο νέος κατώτατος μισθός για το 2023. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται στα 713 ευρώ μικτές αποδοχές, όπως διαμορφώθηκαν πέρσι τον Μάιο. Ως βασική παράμετρος για να προκύψει η νέα αύξηση, θα είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και συνολικά των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, μέσα στο καθεστώς της ασφυκτικής ακρίβειας και των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και βασικά αγαθά καθώς και του ενεργειακού κόστους, που έχουν προκληθεί λόγω πληθωρισμού.

Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα για κάθε στάδιο της διαδικασίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται ότι:

1.Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για την σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα λάβει χώρα έως τις 20 Ιανουαρίου.

2.Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την 3η Φεβρουαρίου.

3.Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα γίνει το αργότερο έως την 10η Φεβρουαρίου.

4.Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 20η Φεβρουαρίου.

  1. Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου.

6. Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως την 10η Μαρτίου.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις