ΔΥΠΑ: Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης σε μακροχρόνια ανέργους με μπόνους 300 ευρώ

Οικονομική ενίσχυση 300 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους προωθεί η ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), υπό την προϋπόθεση ότι θα συντάξουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ). Για το λόγο αυτό τέθηκε σε ισχύ και σχετική πλατφόρμα.

Για να είναι δικαιούχοι οι μακροχρόνια άνεργοι, πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις, σωρρευτικά:

  • Να έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των 5 ετών και στην συνέχεια να καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ.
  • Να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ εάν είναι άγαμοι και έως 24.000 ευρώ εάν είναι έγγαμοι. Το εισοδηματικό όριο θα αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Επίσης προβλέπεται ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ εάν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέρχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ephapax-khrematike-parokhe-gia-anergous

Η διαδικασία για την καταβολή της παροχής, έχει ως εξής:

  • Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ephapax-khrematike-parokhe-gia-anergous
  • Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση.
  • Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων αυτεπάγγελτα (διάστημα ανεργίας και Ψηφιακό ΑΣΔ), καθώς και μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ).
  • Η καταβολή της παροχής γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Οι μακροχρόνια άνεργοι πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στα εξής σημεία:

  1. Δικαίωμα να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρήσουν ΙΒΑΝ έχουν μόνο όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από πέντε έτη και καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ.
  2. Όσοι άνεργοι έχουν ήδη καταρτίσει Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) θα πρέπει να το μετατρέψουν σε Ψηφιακό ΑΣΔ. Για να το κάνουν αυτά, θα πρέπει να εισέλθουν με κωδικούς TaxisNet στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (eservices) της ΔΥΠΑ και να επιβεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία του ΑΣΔ ώστε να μετατραπεί αυτόματα σε Ψηφιακό.
  3. Όσοι άνεργοι δεν έχουν ήδη καταρτίσει ΑΣΔ θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με εργασιακό σύμβουλο στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της περιοχής τους είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (MyDYPAlive) είτε δια ζώσης.

Για να κλείσουν ραντεβού μέσω τηλεδιάσκεψης, οι άνεργοι θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/ex-apostaseos-exuperetese-politon/exuperetese-me-telediaskepse-apo-ton-organismo-apaskholeses-ergatikou-dunamikou-oaed  Για να κλείσουν ραντεβού δια ζώσης, οι άνεργοι θα πρέπει είτε να στείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείο (email) στο ΚΠΑ2 είτε να τηλεφωνήσουν στο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις