Τα μικρόβια αποτελούν…οικογενειακή υπόθεση. Οι άνθρωποι που ζουν μαζί, δεν μοιράζονται μόνο την ίδια στέγη αλλά και πολλά μικρόβια, αποκαλύπτει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα. Αυτό ισχύει κυρίως για τα μέλη της ίδιας οικογένειας και τους συγκάτοικους, αλλά αφορά επίσης τους φίλους και τους γείτονες, εφόσον υπάρχουν συχνές κοινωνικές επαφές μαζί τους.
Όσο μεγαλύτερης διάρκειας είναι η συμβίωση, η συγκατοίκηση και ο συγχρωτισμός, τόσο πιο κοινό είναι το μικροβίωμα των ανθρώπων. Οι άνθρωποι που ζουν μαζί, ασχέτως της σχέσης τους, τείνουν να φιλοξενούν στο σώμα τους περισσότερα ίδια μικρόβια. Τα ζευγάρια έχουν μεγαλύτερες μικροβιακές ομοιότητες (προφανώς λόγω της μεγαλύτερης σωματικής εγγύτητας) από ό,τι τα παιδιά και οι γονείς μεταξύ τους.
Η ομοιότητα μέσα στο ίδιο νοικοκυριό αφορά περισσότερο τα μικρόβια του στόματος σε σχέση με εκείνα του εντέρου. Το 32% των στελεχών των στοματικών βακτηρίων – δηλαδή το ένα στα τρία – βρέθηκε να είναι κοινό στα μέλη ενός νοικοκυριού, έναντι 12% των εντερικών βακτηρίων. Τα στοματικά βακτήρια εξαπλώνονται ευκολότερα επειδή συχνά επιβιώνουν αρκετή ώρα στον αέρα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Νικόλα Σεγκάτα του ιταλικού Πανεπιστημίου του Τρέντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», εξετασαν τα αποτελέσματα 31 προηγούμενων ερευνών, που είχαν αναλύσει γενετικό υλικό (DNA) από σχεδόν 10.000 δείγματα σάλιου και κοπράνων από ανθρώπους από 20 χώρες (Ευρώπη, Β.Αμερική, Αργεντινή, Κίνα, Αφρική κ.α.). Η νέα έρευνα συσχέτισε το μικροβιακό «προφίλ» στο στόμα και στο έντερο κάθε ανθρώπου με εκείνα άλλων μελών της οικογένειας, συντρόφων, συγκατοίκων, φίλων κ.α.
Η μελέτη επιβεβαιώνει τη στενή συσχέτιση του μικροβιώματος της μητέρας και των παιδιών της, ιδίως στην παιδική ηλικία. Κατά το πρώτο έτος ζωής του νηπίου, περίπου το μισό μικροβίωμά του είναι κοινό με το μητρικό. Το ποσοστό των κοινών μικροβίων μειώνεται όσο το παιδί μεγαλώνει, παρόλα αυτά οι άνθρωποι 50 έως 85 ετών συνεχίζουν να έχουν αρκετά κοινά μικρόβια με την μητέρα τους, ιδίως του εντέρου.
Μετά την ηλικία των τεσσάρων ετών τα παιδιά εμφανίζουν παρόμοιο ποσοστό κοινών μικροβίων με τον πατέρα τους με εκείνο που έχουν με τη μητέρα τους. Το μοίρασμα των μικροβίων είναι πιο «ορατό» στα χωριά, όπου άνθρωποι από διαφορετικά νοικοκυριά στο ίδιο χωριό έχουν περισσότερα κοινά μικρόβια μεταξύ τους από ό,τι με ανθρώπους από άλλα χωριά.
Πηγή: ΑΠΕ