Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Τηλεργασία στον Δημόσιο – Ισχυρή σύσταση στον Ιδιωτικό Τομέα

Με τηλεργασία θα λειτουργήσει λόγω κακοκαιρίας, σήμερα ο Δημόσιος Τομέα, ενώ ισχυρή σύσταση δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας  και προς στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν το ίδιο μοντέλο στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στις εξωτερικές εργασίες όπως διανομείς και τεχνικά επαγγέλματα, για τις οποίες οι εργοδότες καλούνται να  προβούν σε άμεση παύση εργασιών, εφόσον εκδηλώνονται χιονοπτώσεις ή επικρατεί παγετός.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό:

  • Τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση.
  • Τα δικαστήρια δεν θα λειτουργήσουν.
  • Τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά

Επιπροσθέτως, το υπουργείο υπενθύμισε την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους.

Σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται τα ακόλουθα:

– Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

– Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες  διακόπτονται όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας.

– Όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών), που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι  οι εργοδότες οφείλουν αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχή στολή προστασίας.)

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις