«Πράσινο φως» σε 7 νέα φάρμακα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ετοιμάζεται να δώσει έγκριση για επτά νέα φάρμακα, που αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις. Η έγκρισή τους αναμένεται σύντομα και εκτιμάται ότι θα συνδράμουν σημαντικά στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων ασθενειών.

Πιο συγκεκριμένα, τα φάρμακα που πρόκειται να εγκριθούν είναι τα εξής:

  1. Οξική αμπιρατερόνη  (niraparib) – Καρκίνος του προστάτη

Η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση του ΕΜΑ ( CHMP ) συνέστησε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το φάρμακο με niraparib/οξική αμπιρατερόνη για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

  1. Pegunigalsidase alfa – Νόσος Fabry

Η επιτροπή ενέκρινε θετική γνώμη για το φάρμακο με pegunigalsidase alfa για τη θεραπεία της νόσου Fabry, μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής που προκύπτει από τη συσσώρευση ενός τύπου λίπους στα κύτταρα του σώματος.

  1. Σιρόλιμους – Αγγειοϊνωμα του προσώπου

Το φάρμακο με σιρόλιμους έλαβε θετική γνώμη από την CHMP για τη θεραπεία του αγγειοϊνώματος του προσώπου, μιας καλοήθους αγγειακής δερματικής βλάβης που αποτελείται από δερματικό ινώδη ιστό και αιμοφόρα αγγεία.

  1. Ρουξολιτινίμπη – Λεύκη

Η CHMP ενέκρινε θετική γνώμη για το φάρμακο με ρουξολιτινίμπη για τη θεραπεία της μη-τμηματικής λεύκης, μιας δερματικής διαταραχής που χαρακτηρίζεται από αποχρωματισμένα έμπλαστρα δέρματος.

  1. ivosidenib – Λευχαιμία

Η επιτροπή ενέκρινε θετική γνώμη για το φάρμακο με ivosidenib, για τη θεραπεία της νεοδιαγνωσθείσας οξείας μυελογενούς λευχαιμίας, ενός καρκίνου του αίματος και του μυελού των οστών και για τη θεραπεία του τοπικά προχωρημένου ή μεταστατικού χολαγγειοκαρκίνου, ενός τύπου καρκίνου που σχηματίζεται στο χοληφόρους πόρους.

  1. Vadadustat – Αναιμία

Η CHMP εξέδωσε θετική γνώμη στο φάρμακο με  vadadustat για τη θεραπεία της συμπτωματικής αναιμίας σε ενήλικες με χρόνια νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

  1. Eculizumab – Παροξυσμική νυχτερινή αιμοσφαιρινουρία

Το βιοομοειδές φάρμακο με eculizumab έλαβε θετική γνώμη για τη θεραπεία της παροξυσμικής νυχτερινής αιμοσφαιρινουρίας σε ενήλικες και παιδιά.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις