Σε 13 ανέρχονται τα αναπηρικά επιδόματα που θα αυξηθούν κατά 8% από την 1η Μαΐου, καλύπτοντας περίπου 190.000 δικαιούχους, μετά και τις πρόσφατες σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή, έτσι ώστε να γίνεται ο προγραμματισμός που απαιτείται για να ενταχθούν οι αυξήσεις στις εν λόγω παροχές. Πρόκειται για δέκα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τρία επιδόματα του ΕΦΚΑ. Παράλληλα στην ίδια τροπολογία, σε άλλη διάταξη οριοθετείται και στον ιδιωτικό τομέα, η άδεια μετ’ αποδοχών, για να πραγματοποιείται γυναικολογικός έλεγχος.
Πιο συγκεκριμένα, τα αναπηρικά επιδόματα που αυξάνονται κατά 8%, είναι τα εξής:
Α) Καταβαλλόμενα από τον e-ΕΦΚΑ
1) Επίδομα απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του π. ΟΓΑ που λαμβάνουν μόνον τη βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ, εφόσον έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας 100%, της παρ. 2 του άρθρου 4 του π.δ. 334/1988 (Α΄154) (ισούται με το 50% της εκάστοτε σύνταξης).
2) Επίδομα νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του δημοσίου, του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α΄ 210) (υπολογίζεται σε ποσοστό του μηνιαίου βασικού μισθού του λοχαγού).
3) Εξωιδρυματικό επίδομα του e-Ε.Φ.Κ.Α. του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 (Α΄68) (846 ευρώ).
Β) Καταβαλλόμενα από τον ΟΠΕΚΑ
1) Επίδομα κίνησης (178 ευρώ).
2) Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος (391 ευρώ).
3) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία (338 ευρώ).
4) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση (569 ευρώ).
5) Οικονομική ενίσχυση παραπληγικών τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου (833 ευρώ).
6) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) (391 ευρώ έως 753 ευρώ).
7) Οικονομική ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων (391 ευρώ).
8) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με αναπηρία όρασης (από 391 ευρώ έως 753 ευρώ).
9) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση (753 ευρώ).
10) Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους (από 391 έως 753 ευρώ).
Με άλλες ρυθμίσεις, προβλέπονται τα ακόλουθα:
-Θεσμοθετείται και για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα η άδεια, που ήδη ισχύει για τον δημόσιο τομέα, για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου (μία ημέρα με αποδοχές ετησίως).
-Σε σχέση με τη λειτουργία δομών και υπηρεσιών για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας ή πολλαπλών διακρίσεων. Αποφασίστηκε η συνέχιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτές τις δομές από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται ενδεικτικά η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες Λειτουργίας του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και το Παρατηρητήριο για την ισότητα των φύλων της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ).
Στο μεταξύ ξεκίνησε χθες επίσημα η εφαρμογή του προγράμματος Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που αποτελούσε αίτημα του αναπηρικού κινήματος και εφαρμόζεται ήδη στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Προσωπικός Βοηθός των ΑμεΑ έχει ως στόχο την ένταξη των αναπήρων, που το μπορούν και το επιθυμούν, στην κοινωνική και οικονομική ζωή.
Αυτή τη στιγμή υλοποιείται η πρώτη φάση του προγράμματος. Ήδη έχουν πιστοποιηθεί δεκάδες προσωπικοί βοηθοί, οι οποίοι συνάπτουν συμβάσεις με τα άτομα με αναπηρία. Στόχος είναι στην Αττική να καλυφθούν με προσωπικό βοηθό 1.000 άτομα με αναπηρία. Από τα μέσα Μαΐου 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες. Ο συνολικός αριθμός που θα καλύψει το πρόγραμμα είναι 2.000 ωφελούμενοι. Ενώ το 2025 το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί καθολικά, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Ουσιαστικά ο Προσωπικός Βοηθός είναι το μέσο που διασφαλίζει την ανεξάρτητη διαβίωση του ατόμου με αναπηρία και τη συμπερίληψη του στην κοινότητα, με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες, επιθυμίες και επιλογές του. Έτσι το άτομο με αναπηρία έχει τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων για τη ζωή του, στη βάση της αυτονομίας και του αυτοπροσδιορισμού. Ο Προσωπικός Βοηθός καθοδηγείται από το άτομο με αναπηρία και το υποστηρίζει σ’ ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που δε μπορεί να εκτελέσει αυτόνομα, λόγω των λειτουργικών του περιορισμών. Συμβάλλει στην πρόληψη και την αποτροπή της ιδρυματοποίησης και της απομόνωσης, είτε αυτή λαμβάνει χώρα σε κλειστές δομές, είτε ακόμη και μέσα στα σπίτια και προάγει την ισότιμη συμμετοχή του ανάπηρου ατόμου σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Το πρόγραμμα αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που έχει τελείως διαφορετικούς σκοπούς.
Πέρα από τον ίδιο τον ωφελούμενο, ο Προσωπικός Βοηθός συντελεί στην αποδέσμευση του οικογενειακού περιβάλλοντος από την υποστήριξη του ατόμου με αναπηρία.
Η σημασία του Προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού και η εξέλιξή του παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε χθες. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Ιωάννης Βαρδακαστάνης και μέλη του αναπηρικού κινήματος. Την εκδήλωση συντόνισε ο Παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκκης.
Όπως επισημάνθηκε, η νέα υπηρεσία θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4837/2021 και υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.