Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων: Προτάσεις φαρμακοποιών για αντιμετώπιση του προβλήματος

Οι ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων και η διακίνηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι τα δύο βασικά θέματα που απασχολούν τους φαρμακοποιούς και τα οποία θα θέσουν στην επόμενη κυβέρνηση. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπάρχουν εκατοντάδες συνταγές ανεκτέλεστες, καθώς λείπουν από την αγορά φάρμακα. Επανέλαβε την πρόταση του ΠΦΣ για απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών όλων των φαρμάκων για δύο χρόνια μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Όπου έχει υπάρξει απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών η κατάσταση βελτιώνεται, ωστόσο παρουσιάζονται ελλείψεις σε άλλα σκευάσματα. «Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται και υπάρχουν ευθύνες» είπε ο κ. Βαλτάς. Προσέθεσε ότι έχει ζητηθεί από τον ΕΟΦ να επικαιροποιήσει και να συμπληρώσει τη λίστα με τα φάρμακα για τα οποία απαγορεύονται οι εξαγωγές, αυστηροποιώντας παράλληλα τους ελέγχους στην εφοδιαστική αλυσίδα.

   Ελλείψεις στο Ozempic

   Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΠΦΣ για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στο σκεύασμα Ozempic το οποίο προορίζεται για ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ο κ. Βαλτάς επέρριψε ευθύνη σε ορισμένους γιατρούς οι οποίοι «καταστρατηγούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφούν ανεξέλεγκτα το συγκεκριμένο σκεύασμα όχι για τις εγκεκριμένες ενδείξεις του αλλά για τον έλεγχο του βάρους». Όπως είπε, «ενώ έχει διπλασιαστεί η συνταγογράφηση του φαρμάκου σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, δεν έχουν διπλασιαστεί οι διαβητικοί με ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου».

   Ο ΠΦΣ ζητάει από την Πολιτεία να προβεί άμεσα στον έλεγχο για όλα τα σκευάσματα Ozempic που έχουν συνταγογραφηθεί μέχρι τώρα για να διαπιστώσει αν πράγματι τηρούνται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

   «Επιτέλους θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι προτεραιότητα μας είναι η κάλυψη των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και όχι οι “ανάγκες” που έχουν σχέση με το lifestyle, για το οποίο δυστυχώς συνταγογραφείται», τόνισε.

   Φάρμακα Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία

    Σχετικά με το θέμα των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, σημείωσε ότι η διακίνηση τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες διεκδικήσεις στην επομένη κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να οδηγούνται σε ταλαιπωρία ασθενείς και οι συγγενείς τους προμηθευόμενοι τα φάρμακα από ελάχιστα σημεία κρατικών δομών ανά τη χώρα, επειδή κάποιες εταιρείες επιμένουν να κερδοσκοπούν. «Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει επιτέλους αυτό το διαχρονικό πρόβλημα. Τα φαρμακεία απέδειξαν ότι μπορούν να αποσυμφορήσουν το σύστημα για να καταργηθούν οι ουρές της ντροπής», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

   Ικανοποίηση του κόσμου από τα φαρμακεία

   Κατά τη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν ευρήματα έρευνας του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας για την ικανοποίηση του πληθυσμού από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Η έρευνα διεξήχθη σε τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.049 ατόμων από όλη την επικράτεια.

   Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε το υψηλό ποσοστό του πληθυσμού (73,1%) που εμπιστεύεται συστηματικά το ίδιο φαρμακείο, καθώς και το πολύ υψηλό ποσοστό ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες όπως εκφράζεται από το 97% του πληθυσμού που συμμετείχε στην έρευνα. Σημειώνεται ότι αν και ο βασικός λόγος επίσκεψης σε φαρμακείο είναι η εκτέλεση συνταγής για τη λήψη φαρμάκου (89,5%), τα τελευταία χρόνια προστίθενται και άλλοι λόγοι, όπως π.χ. η παροχή συμβουλών για τη λήψη φαρμάκων αλλά και για άλλα ζητήματα υγείας, η μέτρηση βασικών δεικτών όπως π.χ. το βάρος, η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο κ.λπ., η αντιμετώπιση μικροτραυματισμού κ.ά.

    Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή των φαρμακείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού αποτέλεσαν βασική πηγή ενημέρωσης του κοινού και παροχής προστατευτικών ειδών και αυτοδιαγνωστικών τεστ ενώ είναι ενδεικτικό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19, σε ιδιωτικό φαρμακείο.

   Όπως τόνισαν οι ομιλητές, τα φαρμακεία απέδειξαν ότι έχουν να προσφέρουν πολλά ακόμη στον Έλληνα πολίτη και στον ασθενή και η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες που προκύπτουν από τα 11.500 φαρμακεία, ενισχύοντας το ρόλο τους προς όφελος των ασθενών και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις