Πρόγραμμα καρδιαγγειακής αποκατάστασης, το οποίο περιλαμβάνει θεραπευτική άσκηση για καρδιολογικούς ασθενείς και γίνεται στο ΓΝ «Ασκληπιείο Βούλας» από το 2014, το μοναδικό σε δημόσια δομή στην Ελλάδα, πρόκειται σύντομα να είναι διαθέσιμο σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, μέσω τηλεϊατρικής. Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάζονται το Εργαστήριο Καρδιακής Αποκατάστασης, (που ανήκει στο τμήμα Φυσικοθεραπείας) και η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου. «Λόγω των συστημάτων τηλεϊατρικής που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σκεφτήκαμε και εμείς να αναπτύξουμε ένα λογισμικό τηλεαποκατάστασης, με το οποίο μπορούμε να εφαρμόσουμε με απλό και οικονομικό τρόπο και σε νοσοκομεία που δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοια προγράμματα, ένα επιβλεπόμενο πρόγραμμα άσκησης», αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», η υπεύθυνη του Εργαστηρίου Καρδιακής Αποκατάστασης Νίκη Δημάκη.
Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται το πρόγραμμα και τι περιλαμβάνει
Όπως εξηγεί, οι ασθενείς που παρακολουθεί το ιατρείο είναι κυρίως καρδιοπαθείς που μπορεί να έχουν υποστεί ένα έμφραγμα, ή να έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, ή βαλβιδοπάθεια, ή οποιοδήποτε άλλο καρδιολογικό πρόβλημα. «Έχουμε επίσης άτομα με postcovid προβλήματα, όπως υπέρταση, αρρυθμίες, αναπνευστικά και άλλα, καθώς και ασθενείς με υψηλό κίνδυνο να πάθουν ένα καρδιολογικό επεισόδιο, όπως διαβητικοί, και παχύσαρκοι με αναπνευστικά προβλήματα, υπέρταση, ή υπερλιπιδαιμία. Το πρόγραμμα είναι τρίμηνο, με 36 συνεδρίες διάρκειας 40-60 λεπτών, οι οποίες περιλαμβάνουν αερόβια άσκηση, κυρίως εργομετρικό ποδήλατο, ασκήσεις με αντίσταση και αναπνευστικές ασκήσεις. Όλα αυτά καθορίζονται έπειτα από αξιολόγηση, σε συνεργασία με τους καρδιολόγους, οπότε ρυθμίζεται η ένταση η διάρκεια και η συχνότητα, εξατομικευμένα πλέον για τον κάθε ασθενή». Σύμφωνα με την κ. Δημάκη ήδη στο δια ζώσης πρόγραμμα, εντάσσονται ασθενείς από το Ωνάσειο, το Ιπποκράτειο, αλλά και από ιδιώτες γιατρούς. «Με το λογισμικό της τηλεαποκατάστασης ευελπιστούμε αρχικά με τα νοσοκομεία της 2ης Υ.ΠΕ. και ιδίως των νησιών και των απομακρυσμένων περιφερειών να έχουμε μία καλή συνεργασία, έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς τους το πρόγραμμα της θεραπευτικής άσκησης και να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής τους, προκειμένου να αποφύγουν στο μέλλον άλλα προβλήματα με την καρδιά τους».
Η θεραπευτική άσκηση μειώνει τη θνητότητα και τις επανανοσηλείες σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια- Δεν είναι ενταγμένη στη συνταγογράφηση
Η άσκηση είναι φάρμακο για τη λειτουργία της καρδιάς. Σε ιδιαίτερα ευάλωτους ασθενείς έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με πολύ καλή βελτίωση στη λειτουργικότητα, στα συμπτώματα και στην ποιότητα ζωής τους, καθώς επίσης μειώνει τις επανανοσηλείες, δηλώνει από την πλευρά της η υπεύθυνη του Ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας στην Καρδιολογική Κλινική του «Ασκληπιείου Βούλας», διευθύντρια ΕΣΥ, δρ Ευτυχία Χαμόδρακα. «Το παράδοξο που φαίνεται, σε πρόσφατες μελέτες, ειδικά σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, είναι ότι οι ιδιαίτερα ευάλωτοι, ωφελούνται και περισσότερο, γιατί σε αυτούς η άσκηση μειώνει ακόμα και τον κίνδυνο της θνητότητας από κάθε αίτιο. Έχουμε δει βελτίωση σε αυτούς τους ασθενείς και έχουν γίνει και σχετικές δημοσιεύσεις από το νοσοκομείο μας. Εμείς παραπέμπουμε σε προγράμματα αποκατάστασης κυρίως ασθενείς μετά από έμφραγμα και ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αφού βεβαίως πρώτα γίνει μία λειτουργική αξιολόγηση, η οποία σκόπιμο είναι, με βάση και μεταναλύσεις που έχουμε, να πραγματοποιείται, αφού προηγηθεί ένας έλεγχος με καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης, για να βλέπουμε και τη βελτίωση αντικειμενικά των ασθενών». Σε αυτήν τη μορφή θεραπείας, η ιατρική κοινότητα είναι σχετικά πίσω και μάλιστα παγκόσμια, αναφέρει η κ. Χαμόδρακα, φέρνοντας παράδειγμα τις ΗΠΑ, όπου όπως λέει, σύσταση για θεραπευτική άσκηση, από τους γιατρούς, γίνεται σε ποσοστό λιγότερο του 20%. «Άρα χρειάζεται να υπάρχει μία ιδιαίτερη επαγρύπνηση στους λειτουργούς υγείας, οι οποίοι θα πρέπει να σκέφτονται να παραπέμπουν τους ασθενείς τους σε τέτοια ελεγχόμενα προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης. Σκόπιμο θα είναι να δούμε και το πώς θα μπορέσει να συνταγογραφηθεί η καρδιακή αποκατάσταση στη χώρα μας, καθώς δεν υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την Καρδιολογική Εταιρεία».
Το «Ασκληπιείο» είναι το μόνο δημόσιο νοσοκομείο που παρέχει πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης
Σύμφωνα με τον διευθυντή τη Καρδιολογικής Κλινικής του Ασκληπιείου Λεωνίδα Πουλημένο, η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος που γινόταν σε χώρους εντός νοσοκομείου ολοκληρώθηκε πρόσφατα και το νοσοκομείο έχει ήδη έρθει σε επαφή με όλα τα νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου να εντάξουν ασθενείς τους στο πρόγραμμα. Το «Ασκληπιείο» είναι το μόνο δημόσιο νοσοκομείο που παρέχει πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης, τονίζει ο κ. Πουλημένος, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται καινοτομία στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου του Δημοσίου τομέα του ΟΟΣΑ, για την Υγεία, από την Ελλάδα. «Το δικό μας πρόγραμμα εντάσσει τον ασθενή στην κουλτούρα τού να φροντίσει τον εαυτό του και με άλλους τρόπους, πέρα από την κλασική φαρμακευτική αγωγή. Ενισχύει τη συμμόρφωσή του στη φαρμακευτική αγωγή, βοηθάει στη διακοπή καπνίσματος, καθώς επίσης και στην προσέγγιση με τον γιατρό και το σύστημα υγείας. Το πρόγραμμα θα πρέπει να αγκαλιαστεί από το σύστημα υγείας, γιατί θα βοηθήσει στην έρευνα, και παράλληλα θα συνεισφέρει στη δυνατότητα συνεργασίας με άλλα νοσοκομεία, για την παροχή της υπηρεσίας της καρδιαγγειακής άσκησης, χωρίς κόστος».
Πηγή: ΑΠΕ