Επιβλαβή πλαστικά σωματίδια παραμένουν στο αναπνευστικό των ανθρώπων

Οι άνθρωποι εισπνέουν τα επιβλαβή πλαστικά σωματίδια, τα οποία συγκεντρώνονται στο εσωτερικό της μύτης και στο πίσω μέρος του λαιμού, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Physics of Fluids».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι μπορεί να εισπνέουν μικροπλαστικά που ισοδυναμούν με μια πιστωτική κάρτα σε μία εβδομάδα. Και αυτά τα μικροπλαστικά περιέχουν συνήθως τοξικούς ρύπους και χημικές ουσίες.

Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα μοντέλο υπολογιστικής ρευστοδυναμικής για να αναλύσει τη μεταφορά και εναπόθεση μικροπλαστικών στο ανώτερο αναπνευστικό. Στη συνέχεια διερεύνησε την κίνηση μικροπλαστικών με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη σε συνθήκες αργής και γρήγορης αναπνοής. Τα μικροπλαστικά τείνουν να συγκεντρώνονται σε σημεία στη ρινική κοιλότητα και στον στοματοφάρυγγα ή στο πίσω μέρος του λαιμού.

Τα εισπνεόμενα μικροπλαστικά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, οπότε η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ταξιδεύουν στο αναπνευστικό σύστημα είναι απαραίτητη για την πρόληψη και τη θεραπεία των αναπνευστικών παθήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις