Πανδημία: 2,6 δισ. δολάρια για εμβόλια στην Αφρική

Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν απομείνει στο πρόγραμμα για την παράδοση εμβολίων κατά της COVID-19 προς τους φτωχότερους του πλανήτη μπορούν να δοθούν για την προετοιμασία για άλλες πανδημίες ή τη στήριξη παραγωγής εμβολίων στην Αφρική, δήλωσαν σήμερα οι εταίροι του προγράμματος.

Η πρωτοβουλία COVAX, την οποία διαχειρίζονται η Gavi, η Συμμαχία για τα Εμβόλια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI), έχει 2,6 δισεκ. δολάρια στα ταμεία της καθώς η φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας φθάνει στο τέλος της, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Reuters και με δύο πηγές κοντά στο πρόγραμμα αυτό.

Η πρωτοβουλία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος αυτής της χρονιάς, αν και μέρος των εργασιών της θα συνεχιστεί. Με τη ζήτηση για εμβόλια κατά της COVID-19 να μειώνεται, οι εταίροι μελετούν τώρα πώς να αξιοποιήσουν καλύτερα τα χρήματα που απομένουν –ένα σημαντικό ποσό για την παγκόσμια υγεία– μαζί με τους δωρητές που αρχικά τα προσέφεραν.

Περίπου 600 εκατ. δολάρια δόθηκαν στο πλαίσιο ταμείου «έκτακτης ανάγκης» για την περίπτωση που κλιμακωθεί και πάλι η πανδημία. Τα υπόλοιπα 2 δισεκ. δολάρια γύρισαν στην COVAX αφού φαρμακοβιομηχανίες συμφώνησαν να επιστρέψουν χρήματα από συμφωνίες που έγιναν για εμβόλια στο αποκορύφωμα της πανδημίας.

«Αυτά τα χρήματα σχεδιάστηκαν ως εργαλείο έκτακτης ανάγκης, ούτως ώστε να μπορούμε να απαντήσουμε στις αλλαγές της πανδημίας», δήλωσε η Μαρί-Ανζ Σαράκα-Γιαού, επικεφαλής πόρων στην Gavi. «Δεν θέλουμε τα χρήματα αυτά να είναι αναξιοποίητα».

Περίπου 700 εκατ. δολάρια πιθανόν να χρησιμοποιηθούν για το εν εξελίξει πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε χώρες με τη στήριξη της Gavi, για το 2024 και το 2025. Αυτή η επιλογή θα συζητηθεί από το συμβούλιο της Gavi αυτή την εβδομάδα. Ένα άλλο μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για ενισχυτικές δόσεις φέτος και την επόμενη χρονιά.

Εκπρόσωπος της CEPI δήλωσε ότι ενώ δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τα κεφάλαια αυτά, είναι «συνετό να είναι κανείς προετοιμασμένος» για την περίπτωση που αλλάξει η κατάσταση με την COVID-19 καθώς και για μελλοντικές πανδημίες.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις