Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ξεκινά η εκταμίευση των πρώτων στεγαστικών δανείων

Ξεκινάει η εκταμίευση των πρώτων στεγαστικών δανείων μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου», μιας και υπήρξε η σχετική έγκριση από τις αντίστοιχες τράπεζες, ενώ ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ο απαραίτητος νομικός και τεχνικός έλεγχος των ακινήτων.

Ο υπουργός Εργασίας,  Άδωνις Γεωργιάδης, υπέγραψε την σχετική απόφαση, καθώς σε σύνολο 36.544 αιτήσεων έχουν εγκριθεί 4.706 δάνεια, με την αξιολόγηση να συνεχίζεται. Η πρώτη υπουργική απόφαση αφορά στην εκταμίευση των πρώτων τεσσάρων δανείων, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 357.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), από τις 3 Απριλίου, ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων:

*Υποβλήθηκαν συνολικά 36.544 αιτήσεις εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 25.573, δηλαδή επτά στις δέκα.

  • Από τις 25.573 αξιολογημένες αιτήσεις έλαβαν προέγκριση 17.606, δηλαδή το 69%, ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις
  • Από τις 17.066 προεγκρίσεις έχουν ήδη εγκριθεί 4.706 δάνεια, δηλαδή πάνω από 1 στις 4 (28%), καθώς έχει βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος, με μέσο όρο ποσού έγκρισης 104.896 € περίπου
  • Το 62% των εγκεκριμένων δανείων αφορά αγορά πρώτης κατοικίας από ζευγάρια, ενώ το 87% αφορά δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 €
  • Το 39% των εγκεκριμένων δανείων αφορά αγορά πρώτης κατοικίας στην Αττική και το 22% στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ 7% αφορά στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και 6% στη Δυτική Ελλάδα και στη Θεσσαλία αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας από 25 έως 39 ετών, μπορούν να αποκτήσουν κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε «ευτυχής και υπερήφανος», επειδή η πρώτη του υπογραφή ως υπουργού Εργασίας, αφορά στην εκταμίευση χρημάτων για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις