Καύσωνας – Υπουργική Απόφαση: Σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική η παύση εργασιών

Υποχρεωτική παύση εργασιών στις περιοχές όπου θα προκληθούν προβλήματα από τον καύσωνα, κατά τις ώρες αιχμής (12:00 – 17:00), προβλέπει υπό προϋποθέσεις, σχετική Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η απόφαση αφορά εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, όταν απασχολούνται σε περιοχές της χώρας όπου σύμφωνα με την ΕΜΥ ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης είναι εξαιρετικά υψηλός. Η απαγόρευση αφορά σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Ενδεικτικά, η Υπουργική Απόφαση αναφέρει εργασίες σε τεχνικά  και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery). Στην ίδια Απόφαση θεσμοθετούνται τρεις αιτίες για να ληφθεί το μέτρο της παύσης εργασιών:

  • Η τιμή του βιοκλιματικού δείκτη WBGT (Wet Bulb Globe Temperature), όταν αυτή είναι μεγαλύτερη από 32,2. Ο συγκεκριμένος δείκτης που αξιοποιείται από την ΕΜΥ, εκτιμά τη θερμική καταπόνηση που δέχεται ένας άνθρωπος, η οποία είναι συνάρτηση των παραμέτρων του περιβάλλοντος και της θερμότητας που παράγεται εντός του σώματος από τη μεταβολική δραστηριότητα. Παράλληλα, θα ελέγχεται και ο Δείκτης Θερμικού Στρες (ΘΥΒΜΑΣ), που διαμορφώνεται από τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου, τη νέφωση και την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 42ο C και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 14%.
  • Η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 40ο C και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%.

Στην Απόφαση επισημαίνεται ότι ειδικά για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η παύση εργασιών ισχύει για θερμοκρασία που διαμορφώνεται άνω των 38ο C. Εάν δεν τηρηθούν οι ανωτέρω δεσμεύσεις, τότε η Επιθεώρηση Εργασίας σε ελέγχους που θα διεξαχθούν,  επιβάλλει πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Στην ίδια Απόφαση τονίζεται ότι όσοι εργαζόμενοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες, εάν είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους, δίδεται το δικαίωμα της τηλεργασίας.

Για όσο θα διαρκέσει ο καύσωνας Κλέων οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο σύστημα Εργάνη κάθε αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο χρόνο εργασίας.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις