Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και εκπροσώπων του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στο υπουργείο Υγείας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, οι αντιπρόεδροι του Δ.Σ. Κώστας Παναγούλιας, Ζαχαρίας Ραγκούσης, Μάριος Κοσμίδης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ Μιχάλης Χειμώνας.
Το υπουργείο κάνει λόγο για κλίμα δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα για τον κλάδο ώστε να κατοχυρωθεί η άμεση πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα φάρμακα, να διασφαλιστεί η συγκράτηση της δαπάνης και η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας και συγχρόνως να προωθηθούν τα πλάνα ανάπτυξης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ κατέθεσαν συνοπτική λίστα με τις άμεσες εκκρεμότητες και τόνισαν ότι ο κλάδος του φαρμάκου θα σταθεί αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας που υπηρετεί την ανάπτυξη, την πρόοδο και πάνω από όλα το όφελος των Ελλήνων ασθενών.
Από πλευράς του ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως αναγνωρίζει τη βιομηχανία του φαρμάκου ως πυλώνα ανάπτυξης για την Υγεία και είναι σημαντικό να διασφαλιστεί σε βάθος χρόνου η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ενώ ξεχωριστή μνεία έκανε για την αναγκαιότητα της πρόσβασης των ασθενών σε όλα φάρμακα, ώστε το Σύστημα Υγείας να υπηρετεί εμπράκτως και πλήρως τους πολίτες.
Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η δημιουργία διαύλων διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα είναι προς όφελος των ασθενών και της χώρας.
Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί με το κίνδυνο όχι μόνο να αποσυρθούν πολλά σκευάσματα αλλά και να μην έρχονται νέα καινοτόμα φάρμακα.
Η υποχρηματοδότηση από το κράτος σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οδηγεί σε αυξημένες επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας, που αγγίζουν το 47% της συνολικής δαπάνης ενώ, η συμμετοχή των ασθενών στα αποζημιούμενα φάρμακα έχει ανέλθει στο 11% (€689εκ.). Πρόσφατα ο ΣΦΕΕ ζήτησε για μία ακόμη φορά η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας να φροντίσει για το εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης ελέγχοντας τόσο τη δαπάνη των ανασφάλιστων όσο και τον προϋπολογισμό του ΙΦΕΤ και τη βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης.