Ηλεκτρονικά φαρμακεία: Αύξηση 9% στις πωλήσεις

Αύξηση 9% παρουσίασαν οι πωλήσεις σε αξία των ηλεκτρονικών φαρμακείων στο πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Convert Group ο τζίρος στην ελληνική αγορά άγγιξε τα 146 εκατ. ευρώ ενώ οι online παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.Τα συγκεκριμένα στοιχεία αντλούνται από 99 online φαρμακεία, με την συμμετοχή 13 από τους 15 μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς.

Σημειώνεται ότι στις αγορές από τα online φαρμακεία δεν περιλαμβάνονται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθότι η χώρα μας είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/62/ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 699/2014, ενώ δεν έχει εφαρμόσει ούτε την σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ για τα online φαρμακεία, όπως καταγράφηκε σε έκθεση του Οργανισμού το 2017 για τις συνθήκες ανταγωνισμού του κλάδου. Μάλιστα, η ΚΥΑ της 20ης Απριλίου 2022 καθορίζει ότι στην χώρα μας απαγορεύεται να πωλούνται τα ΜΗΣΥΦΑ online, και μπορούν να διατίθεται μόνο στα φυσικά φαρμακεία.

Στις κατηγορία που αυξήθηκαν σε αξία (ευρώ) online αγορών σε επίπεδο εξαμήνου αναδεικνύονται οι εξής: +10% σε προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, +5% σε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες και +1% σε βρεφικά και παιδικά είδη. Μείωση στις πωλήσεις γνώρισαν τα προϊόντα υγείας κατά 23%, καθώς προϊόντα που βρίσκονταν για καιρό στις υψηλότερες θέσεις ζήτησης (όπως οι μάσκες προστασίας και τα διαγνωστικά τεστ κορονοϊού) αποτελούν όλο και περισσότερο χαμηλή προτεραιότητα στα καλάθια του αγοραστικού κοινού.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις