Πυρκαγιές – Αναστολές συμβάσεων: Οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων ανά περιοχή

Ξεκινάει από σήμερα Τρίτη 1η Αυγούστου και θα διατηρηθεί, ανά περίπτωση, μέχρι και την 21η του μηνός, η διαδικασία  υποβολής αιτήσεων από πυρόπληκτες επιχειρήσεις που επιθυμούν να θέσουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η αναστολή σύμβασης θα είναι τρίμηνη και  ισχύει για προσλήψεις που μπορεί να έγιναν μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την εκδήλωση της πυρκαγιάς, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί εξαιτίας αυτής και πάντως όχι πέραν των τριών μηνών. Όσοι ενταχθούν στο μέτρο θα λάβουν μισθό 534 ευρώ κάθε μήνα. Θα έχουν επίσης, πλήρη κάλυψη στις εισφορές τους,  σε σχέση με τον ονομαστικό μισθό τους.

Για τις περιοχές Λουτράκι, Ίσθμια, Άγιοι Θεόδωροι, Κουβαρά, Μάνδρα, Οινόη, Μαγούλα και Δερβενοχώρια, οι αναστολές συμβάσεων θα εκκινούν από τις 17 Ιουλίου.

Για τις περιοχές που επλήγησαν στη Ρόδο και στα Μέγαρα, η έναρξη των αναστολών συμβάσεων ορίζεται στις 18 Ιουλίου.

Για τις περιοχές που επλήγησαν σε Κάρυστο, Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Κέρκυρα, η έναρξη της διαδικασίας ορίζεται  στις 23 Ιουλίου.

Για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές σε Αλμυρό, Βελεστίνο, Βόλο και Νέα Αγχίαλο, οι αναστολές συμβάσεων εκκινούν στις 26 Ιουλίου.

Οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ, ανά μήνα. Έτσι, για το μήνα Ιούλιο, οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν 1- 11 Αυγούστου. Για αναστολές συμβάσεων που θα αφορούν το μήνα Αύγουστο, οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν 12 – 21 Αυγούστου.

Για συμβάσεις εργασίας εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή από 22 Αυγούστου και εντεύθεν, ισχύει η προαναγγελία της αναστολής.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, υποχρεώνονται μετά την πρώτη δήλωση αναστολής της επιχείρησης, να υποβάλλουν με τη σειρά τους υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα  https://supportemployees.services.gov.gr

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι υποβάλλουν μόνο μια φορά υπεύθυνη δήλωση και δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή δήλωσής τους για τους υπόλοιπους μήνες.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις