Εργαζόμενοι στα πρόθυρα της κατάθλιψης – Άγχος, απαισιοδοξία και στρες

Το 64% των εργαζομένων στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν τόσο έντονο στρες εξαιτίας της εργασίας που ασκούν, που αισθάνονται ότι επηρεάζεται ακόμα και η προσωπική τους ζωή.

Άκρως προβληματική για την ψυχική υγεία των εργαζομένων, είναι η καθημερινότητα στους χώρους εργασίας, που σε συνδυασμό με την εισοδηματική ανασφάλεια, εκτοξεύει στα ύψη τα επίπεδα στρες. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ΕΥ Ελλάδος και την Hellas EAP, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναδεικνύει πόσο έχει χειροτερεύσει η κατάσταση στους χώρους εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι στην έρευνα καταγράφεται επιδείνωση των αρνητικών δεικτών σε σχέση  με  τον Μάιο του 2021, την περίοδο που στην Ελλάδα ολοκληρωνόταν το δεύτερο καθολικό lockdown, λόγω πανδημίας…

Διαπιστώνεται  αύξηση στο ποσοστό των εργαζομένων που νιώθουν μελαγχολία και απαισιοδοξία (41% έναντι 35% προ διετίας). Αντίστοιχη αύξηση εντοπίστηκε και στο πεδίο της νευρικότητας και της εσωτερικής ταραχής (75% από 68%), αλλά και σε όσους νιώθουν εκνευρισμό, που προκύπτει από την εργασία τους (75%, από 70%).

Ακόμα και σε σοβαρές καταστάσεις που προκαλεί το άγχος, όπως είναι οι κρίσεις πανικού (10% από 8%) και οι τάσεις αυτοκτονίας (2% από 1,1%), οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι βιώνουν έντονα το πρόβλημά τους, σε ποσοστό υψηλότερο, συγκριτικά με την πρώτη αντίστοιχη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί προ διετίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

– Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους (41%) αισθάνονται μελαγχολία και  απαισιοδοξία για το μέλλον, έναντι 35% το 2021.

– Δύο στους δέκα, όπως και πριν από δύο χρόνια, έχουν αισθήματα αναξιότητας, ενώ το ποσοστό όσων έχουν σκεφτεί να δώσουν τέλος στη ζωή τους εμφανίζεται αυξημένο το 2023, φτάνοντας το 2% από 1,1% το 2021.

– Επτά στους δέκα εργαζόμενους αισθάνονται ότι η διαχείριση των οικονομικών τους προκαλεί συχνά στρες.

– Το 54% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, απάντησε ότι αισθάνεται έντονη ανησυχία και στρες για το μέλλον.

– Τρεις στους τέσσερις (75% από 68%) βιώνουν νευρικότητα ή εσωτερική ταραχή.

– Ποσοστό 44% (από 40%) βρίσκεται σε υπερένταση.

– Το 16% των ερωτηθέντων (από 14% που ήταν το 2021) βιώνει έντονη και συνεχή ανησυχία.

– Το 10% (από 8%) βιώνει κρίσεις πανικού.

– Το 75% των ερωτώμενων, έναντι 70% το 2021, αισθάνεται εκνευρισμό.

-Όπως και πριν από δύο χρόνια, τρεις στους δέκα έχουν ξεσπάσματα θυμού που δεν μπορούν να ελέγξουν. Τις υψηλότερες τιμές άγχους και θυμού εμφανίζουν οι γυναίκες και οι νεότεροι εργαζόμενοι.

– Δύο στους δέκα, όπως και πριν δύο χρόνια, έχουν σωματοποιήσει το άγχος, με το φαινόμενο να καταγράφεται, και πάλι, πιο έντονα ανάμεσα στις γυναίκες και τις νεότερες ηλικίες.

– Το 48% δηλώνει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τα επίπεδα του στρες, ενώ 64% αισθάνεται ότι το στρες από την εργασία τους επηρεάζει την προσωπική του ζωή.

– Το 44% δηλώνει ότι το πρόγραμμα εργασίας του, δεν επιτρέπει να περνά χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους και μόλις 39% σταματά να σκέφτεται τη δουλειά πέραν του ωραρίου εργασίας.

-Η τηλεργασία έχει γίνει αποδεκτή σε μεγάλη μερίδα των εργαζομένων. Σύμφωνα με την έρευνα, το 88% απάντησε ότι θεωρεί σημαντικό να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση.

-Το 64% των ερωτηθέντων (από 44% προ διετίας),  απάντησε ότι η ψυχική υγεία αποτελεί πια, τη βασική τους προτεραιότητα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 3.129 εργαζόμενων όλων των ηλικιών, από μικρούς και μεγάλους οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και διερεύνησε εννέα παραμέτρους: Άγχος, κατάθλιψη, σωματοποίηση, θυμό, μοναξιά, ποιότητα ζωής εργαζόμενου (wellbeing), εργασιακή ποιότητα ζωής, στάσεις απέναντι στην απομακρυσμένη εργασία και στάσεις απέναντι στην ψυχική υγεία.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις