Στην προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας εντοπίζουν τις δυνάμεις τους οι υγειονομικοί της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας, την ώρα που έχουν κάνει την εμφάνιση τους κρούσματα, κυρίως, γαστρεντερίτιδας, όπως καταγράφει το Συντονιστικό που έχει συσταθεί στη Λάρισα.
Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, σε δήλωση του από την Φαλάνη, αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα των μολυσμένων νερών στις πλημμυρισμένες περιοχές κάνοντας έκκληση προς τους πολίτες να μην μπαίνουν στα νερά με γυμνά πόδια και χέρια γιατί τα νερά αυτά μπορεί να είναι μολυσματικά.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο σχεδιασμός για την απολύμανση των λιμναζόντων υδάτων ώστε να γίνει η προστασία από τα κουνούπια, ενώ γίνεται επιχείρηση για την απομάκρυνση και καύση των νεκρών ζώων σε συνεργασία με τον Ε. Στρατό.
Σε αυτήν την κατεύθυνση η πολιτεία προχωρά το επόμενο διάστημα και σε επιχειρήσεις για απολύμανση των κατοικιών, ώστε να υπάρξει προστασία της δημόσιας υγείας.
Οι κάτοικοι σε κάθε σημείο του νομού δίνουν την μάχη για τον καθαρισμό των σπιτιών τους από τις λάσπες στις περιοχές όπου η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει.
«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλία, με τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) του ΕΟΔΥ και τις ΤΟΜΥ της Πρωτοβάθμιας, είναι το μοντέλο που θέλουμε για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.
Επίσης, ανέφερε ότι την Κυριακή ξεκίνησε ο εμβολιασμός έναντι του τετάνου των πληρωμάτων που επιχειρούν στο πεδίο.
Περαιτέρω, αφού ανέφερε ότι 1.300 επισκέφτηκαν τις δομές υγείας στις πληγείσες περιοχές το τελευταίο 24ώρο, ενημέρωσε πως καταγράφηκαν 44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 54 νέα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Συνολικά, έχουν καταγραφεί από την αρχή 278 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 308 νέα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Σε ό,τι αφορά το νερό, είπε πως στο Δήμο Κιλελέρ, στην περιοχή της Νίκαιας, είναι κατάλληλο.
Πηγή: ΑΠΕ