Καθυστερούν οι τιμολογήσεις και οι εγκρίσεις στα φάρμακα

Η θετική λίστα για τα νέα φάρμακα από το υπουργείο Υγείας καταγράφει μεγάλες καθυστερήσεις, με συνέπεια να έχουν μπλοκάρει τα νέα σκευάσματα, τα οποία ενώ έχουν περάσει όλες τις διαδικασίες, δεν μπορούν ακόμη να χορηγηθούν στους ασθενείς.
Και αυτό διότι δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί η λεγόμενη θετική λίστα φαρμάκων που περιλαμβάνει όλα τα σκευάσματα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες ενώ έχουν ολοκληρώσει όλη τη διαδικασία της επιτροπής ΗΤΑ (Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων) αλλά και τη διαπραγμάτευση τιμών, δεν έχουν δει ακόμη τα σκευάσματα τους να χορηγούνται στους ασθενείς.

Η θετική λίστα επρόκειτο να εκδοθεί τον Ιούλιο με βάση τα όσα συνέβαιναν κάθε χρόνο, αλλά προς ώρας ουδείς γνωρίζει τι έχει απογίνει…
Ταυτόχρονα όμως δεν έχει εκδοθεί ούτε νέο Δελτίο Τιμών γεγονός που σημαίνει πως κι άλλα νέα φάρμακα θα καθυστερήσουν να βγούνε στην αγορά και να δοθούν στους ασθενείς.

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον τομέα των φαρμάκων δεν είναι τυχαίες. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει ακόμη καταλήξει στην πολιτική που θα ακολουθήσει, ενώ φαίνεται πως και την έλλειψη εξειδικευμένων συμβούλων, προκαλεί περαιτέρω καθυστερήσεις.
Σε συνδυασμό μάλιστα με τον ακέφαλο ΕΟΦ μετά την απομάκρυνση του τέως πλέον προέδρου Δημήτρη Φιλίππου, δημιουργεί ένα σκηνικό εντροπίας.

Η αγορά πάντως είναι σε αναμονή για τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει στην πολιτική φαρμάκου ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλαγές που όμως δεν φαίνεται να είναι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργού Υγείας.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις