Φάρμακο: Νέα σκευάσματα εν αναμονή της αναθεωρημένης λίστας

Σε ακόμη έναν κύκλο αβεβαιότητας φαίνεται πως βρίσκεται η φαρμακευτική αγορά. Δεν είναι μόνο η αναμονή για διευκρινήσεις για την κατεύθυνση ή τις παραμέτρους που θα διαμορφώσουν τη νέα εθνική στρατηγική για το φάρμακο, που εξήγγειλε ο Υπ. Υγείας. Είναι και οι αργοί ρυθμοί που παρατηρούνται στην υλοποίηση γνώριμων διαδικασιών, που μέχρι πρότινος εκτελούνταν ομαλά, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο News4Health.

Ο αναθεωρημένος κατάλογος αποζημιούμενων φαρμάκων πρόκειται να περιλαμβάνει 20 με 22 νέες δραστικές, αλλά και πάνω από 20 νέα γενόσημα. Πρόκειται για σκευάσματα που πέρασαν από τις διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης στις αρμόδιες επιτροπές.

Ωστόσο, για να μπορέσουν να έχουν ταχύτερα ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αυτά γιατροί και ασθενείς, στο πλαίσιο των κανόνων του συστήματος αποζημίωσης από το ασφαλιστικό σύστημα, θα πρέπει η «θετική λίστα» να δημοσιευθεί, με την σχετική Υπουργική Απόφαση.

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η δημοσίευση επίκειται άμεσα, εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχει προχωρήσει έως τον Νοέμβριο για να προχωρήσει στη συνέχεια και χωρίς εμπόδια η διαδικασία της ετήσιας ανατιμολόγησης.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από κύκλους του Υπ. Υγείας για έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών, οι εκπρόσωποι της φαρμακευτική αγοράς διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Προβληματισμένοι από τις «χαμηλές ταχύτητες» στις διαδικασίες και το ασαφές, προς το παρόν, νέο πλαίσιο που θα επιδιώξει η Κυβέρνηση να προωθήσει για τη φαρμακευτική πολιτική, κάνουν λόγο για ενίσχυση του κλίματος αβεβαιότητας, που με τη σειρά του δυσχεραίνει την επιχειρηματικότητα.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις