Έρχονται αλλαγές στον Προσωπικό Γιατρό

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, η κυρία Αγαπηδάκη παρουσίασε τις παρεμβάσεις βελτίωσης και ενίσχυσης του θεσμού του προσωπικού γιατρού, στις οποίες θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε «ιδιαίτερη μνεία» στις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας. «Φαίνεται ότι σε κάθε Υπουργικό Συμβούλιο έχουμε να συζητήσουμε κρίσιμα θέματα για ένα πεδίο πολιτικής το οποίο, εξάλλου, αποτέλεσε κεντρική μας προτεραιότητα και για το οποίο είχαμε δεσμευτεί επανειλημμένως προεκλογικά ότι θα κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις. Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το Υπουργείο για να ενισχύσουμε τη δεξαμενή των παθολόγων και των γενικών μας γιατρών που θα μπορούν να επιτελούν και χρέη προσωπικού γιατρού, αλλά και τη δρομολόγηση επιπλέον προσλήψεων, 6.500 στο ΕΣΥ, από τις 10.000 που περιλαμβάνει το πρόγραμμά μας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου.

Το ζητούμενο μέσω της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είναι να υπάρξει ευθεία διασύνδεση της ΠΦΥ με την δημόσια Υγεία.

Αυτό σημαίνει διασύνδεση όλων των δομών της Πρωτοβάθμιας (Κέντρα Υγείας, ΤοΜΥ κλπ) με τους γιατρούς που αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού.

Επίσης, μεγάλο μέρος του σχεδιασμού για την αναδιοργάνωση της ΠΦΥ καταλαμβάνει το σχέδιο επικοινωνίας των επαγγελματιών υγείας με την κοινότητα.

Αναμένεται δηλαδή, να δημιουργηθεί ένα δίκτυο παρέμβασης με κινητές ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) και μέσω αυτού, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα να είναι αυτή που θα προσεγγίζει τους πολίτες στις γειτονιές και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Πρόσφατα, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε πως τη μεγάλη δυσκολία αναδιοργάνωσης της ΠΦΥ που υπάρχει στη χώρα μας από τη δεκαετία του ’80, αντιμετώπισε για πρώτη φορά πριν από 2 χρόνια, ο τότε γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και σήμερα υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η ομάδα του.

Κι αυτό γιατί ήταν ο πρώτος ο οποίος έθεσε τα θεμέλια του προσωπικού γιατρού και εγκατέστησε το πράγματι επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» εν μέσω πανδημίας.

Οι δυσκολίες στην πρωτοβάθμια, όπως πρόσθεσε, οφείλονται στις παγιωμένες αντιλήψεις για ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα υγείας και με την πάγια εστίαση στα δομικά και όχι στα λειτουργικά προβλήματα του συστήματος. Παραδέχθηκε μάλιστα, πως έχουμε ως χώρα πολύ δρόμο να διανύσουμε, παρά το γεγονός πως στον θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι σήμερα εγγεγραμμένοι χιλιάδες πολίτες.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις