Παρέμβαση ΕΟΦ για τα παραποιημένα OZEMPIC

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση για λόγους επαγρύπνησης του κοινού αλλά και των επαγγελματιών υγείας, μετά τη διαπίστωση ότι διακινήθηκαν παραποιημένα (ψευδεπίγραφα) OZEMPIC, εντός της νόμιμης εφοδιαστικής αλυσίδας σε χώρες της ΕΕ (Τσεχία, Γερμανία, Αυστρία) καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο με γερμανική επισήμανση.

Επρόκειτο για παραποίηση προϊόντος σε επίπεδο χαρακτηριστικών ασφαλείας (safety features) της συσκευασίας και σε επίπεδο του ίδιου του φαρμάκου, αφού το εσωτερικό (δηλ. η πένα) δεν αντιστοιχούσε στο πραγματικό φάρμακο.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι στη χώρα μας παραμένει ο έλεγχος της αυθεντικότητας με την ταινία γνησιότητας του ΕΟΦ (δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη το σύστημα των χαρακτηριστικών ασφαλείας) και επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει προμήθεια φαρμάκων με νόμιμο τρόπο από πιστοποιημένα ηλεκτρονικά φαρμακεία υπό προϋποθέσεις, αναφέρει ο ΕΟΦ.

Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο συμβάν δεν διαπιστώθηκε προς το παρόν στη χώρα μας, δεν παύει να αποτελεί μια περίπτωση διείσδυσης ενός παραποιημένου φαρμάκου στη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα, λόγω της εξαιρετικής ζήτησης που δημιουργήθηκε, μετά από συνεχείς παράνομες διαφημίσεις στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνει ο Οργανισμός.

Επιπλέον, αποτελεί σημαντική προειδοποίηση για τους κινδύνους προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με ιδιαίτερη αναφορά:
– Στους χονδρέμπορους/φαρμακοποιούς που αποτελούν τη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα, με την έννοια της τεταμένης προσοχής.
– Στο «καταναλωτικό κοινό» που προσπαθεί να εφοδιαστεί το προϊόν από το εξωτερικό και μάλιστα από το διαδίκτυο.

Ο ΕΟΦ έχει ενημερώσει στο πρόσφατο παρελθόν σχετικά με τους κινδύνους και συνοπτικά υπενθυμίζει:
– Καλείται ο Τύπος μέσω των ιστοσελίδων του κυρίως, να αποσύρει κάθε αναφορά στο συνταγογραφούμενο αυτό σκεύασμα (ή άλλο), σύμφωνα με τη νομοθεσία των φαρμάκων.
– Οι καταναλωτές να έχουν ιδιαίτερη επιφύλαξη τόσο για την ακρίβεια των στοιχείων που αναπαράγονται στον Τύπο, όσο και στο να προμηθευτούν το φάρμακο με κάθε τρόπο. Υπενθυμίζεται ότι πίσω από παράνομες διαδικτυακές προσφορές υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις.
Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις