Καταλύτες του εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας χαρακτήρισε την τεχνολογία και την καινοτομία ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους από το βήμα του 27oυ Ετήσιου Economist Government Roundtable. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα συμβάλλουν και τα δεδομένα, η επεξεργασία και δημοσιοποίησή τους, διασφαλίζοντας πως θα είναι διαθέσιμα και θα συμβάλλουν στη λήψη ορθότερων και διαφανών αποφάσεων. Απώτερος στρατηγικός στόχος, κατά τον Υφυπουργό, είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη.
«Έχουμε ξεκάθαρο οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα και αφορά στις αλλαγές που θα γίνουν με τη ψηφιοποίηση», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Υγείας, έχει ήδη ξεκινήσει η ψηφιοποίηση των ακτινολογικών συστημάτων, ενώ «στους επόμενους δύο μήνες ξεκινά το έργο των 140 εκατ. που θα συνδεθεί με τον ψηφιακό φάκελο και το ψηφιακό σύστημα ογκολογικών ασθενών».
Ανάμεσα στα υπό ανάπτυξη έργα είναι και η ορθότερη διαχείριση του αίματος και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με πολύ μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού και πολύ σύντομα θα οργανώσουμε σε μεγάλα νοσοκομεία την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του πνεύμονα», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στην παραγγελιοληψία φαρμάκων και υλικών μέσω της ΕΚΑΠΥ για να υπάρχουν δεδομένα μέχρι το 2024.
«Το 2025 που θα ολοκληρωθούν [οι αλλαγές] θα δημιουργήσουν ένα εντελώς διαφορετικό οικοσύστημα στα νοσοκομεία», τόνισε.
«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ψηφιοποίηση της λίστας χειρουργείων και σε δύο μήνες από σήμερα, ο πολίτης θα γνωρίζει τι αναμονή υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο και θα συμμετέχει λιγότερο ή περισσότερο στην επιλογή της θεραπείας του», ανέφερε από βήματος ο κ. Θεμιστοκλέους.
Για λόγους που εκτείνονται από την έλλειψη χειρουργικών τραπεζιών και προσωπικού έως πλημμελή τήρηση της λίστας, οι αναμονές για χειρουργεία μπορεί να είναι πολύμηνες. Αυτή την εικόνα επιχειρεί να αντιστρέψει η Αριστοτέλους, όπως προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ψηφιοποίηση της λίστας θα συνοδευτεί και από τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας, στην οποία οι πολίτες θα βρίσκουν πληροφορίες για τους χρόνους αναμονής ανά νοσοκομείο και είδος χειρουργικής επέμβασης, ώστε να αποφασίζουν που θα απευθυνθούν. Από την τήρηση των κανόνων της λίστας εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά, για τα οποία όμως θα ενημερώνεται το ψηφιακό σύστημα.
«Αυτό που θα επιτευχθεί είναι να γίνεται εκκαθάριση της λίστας από ασθενείς που στο μεταξύ ήδη έχουν χειρουργηθεί, αλλά παραμένουν σε λίστες άλλων νοσοκομείων που παράλληλα είχαν εγγραφεί», εξήγησε ο Υφυπουργός Υγείας,
«Έχουμε περιστατικά εγγραφής εδώ και τέσσερα χρόνια σε λίστες νοσοκομείων γιατί κανείς δεν πήγε να τα εκκαθαρίσει. Η φιλοσοφία είναι ότι αποκτάμε ψηφιακά δεδομένα στην Υγεία, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε. Να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», πρόσθεσε.
Στην πράξη, οι λίστες χειρουργείων που είναι υποχρεωμένα να τηρούν τα νοσοκομεία θα ψηφιοποιηθούν και θα ενταχθούν σε μια πλατφόρμα, δημιουργώντας μια Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, ώστε να διασφαλιστεί ο έλεγχος και η διαφάνεια και να μειωθούν οι αναμονές και η ταλαιπωρία για τους ασθενείς.
Το κάθε δημόσιο νοσοκομείο θα συντάσσει τη λίστα του, αλλά η διαχείριση θα είναι κεντρική. Η ΗΔΙΚΑ θα είναι η υπεύθυνη αρχή για την ψηφιοποίηση των δεδομένων των χειρουργείων από τα νοσοκομεία και τη λειτουργία του νέου συστήματος.
«Δεν αλλάζει τίποτα. Στη λίστα χειρουργείων βάζει έναν ασθενή ο ίδιος ο θεράπων χειρουργός ιατρός που τον εξέτασε και όχι κανένας νοσηλευτής», ξεκαθάρισε ο κ. Θεμιστολέους, διευκρινίζοντας πως αυτό που καταργείται είναι η χειρόγραφη εγγραφή της λίστας από τον χειρουργό.
Μάλιστα, σημείωσε ότι «η ενιαία λίστα δεν σημαίνει ότι ένας ασθενής θα μετακινηθεί σε άλλη πόλη ή θα τον χειρουργήσει κάποιος άλλος από τον θεράποντα ιατρό που έχει επιλέξει, καθώς στην χώρα μας -σε αντίθεση με άλλες χώρες- υπάρχει αυτή η δυνατότητα επιλογής νοσοκομείου και χειρουργού από έναν ασθενή και αυτό το δικαίωμα επιλογής το διατηρούμε». Συνεπώς, όπως συμπλήρωσε «και με το νέο σύστημα, δεν τίθεται και κανένας φραγμός σ’ έναν ασθενή να πάει σε ένα, δύο ή περισσότερα νοσοκομεία και να εγγραφεί στις αντίστοιχες λίστες τους».