Οι διαγωνισμοί υπό κεντρικό σχεδιασμό, η θέσπιση επιτροπής αξιολόγησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων, η αναγκαιότητα επιβολής φραγμού στις αυτόματες επιστροφές, τα ατιμολόγητα και τα χρέη εν γένει των νοσοκομείων, η αναγκαία προτεραιότητα στο μητρώο προμηθευτών ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τους συνέδρους. Κατά τις εργασίες, προέκυψαν στο τραπέζι του διαλόγου οι θετικές πτυχές με την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου που καταδεικνύεται από την κερδοφορία αλλά και τις θετικές επιδράσεις από την αξιοποίηση της σύγχρονης Ιατρικής Τεχνολογίας.
Ακόμη και εάν οι νέες τεχνολογίες μπαίνουν ασθμαίνοντας στην ελληνική αγορά, υπάρχουν «νησίδες» αισιοδοξίας για το σύστημα Υγείας, όπως είναι οι ενέργειες ορισμού διαγωνιστικών προδιαγραφών για κάποια είδη, η κεντρικοποίηση διαγωνιστικών διαδικασιών, η εξέλιξη της ενιαίας κωδικοποίηση των ειδών. Στο πλαίσιο του διαλόγου θίχτηκαν τα θέματα πλατφορμών παραγγελιών στα νοσοκομεία, το ζήτημα ορθής ενημέρωσης με δεδομένα νοσοκομειακής κατανάλωσης, οι ανοιχτές διαδικασίες στην παραγγελία ιατροτεχνολογικών προϊόντων κ.ά. Παράδειγμα προς μίμηση από το ελληνικό γίγνεσθαι αποτελεί και η συμμετοχή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Procure4Health που ενθαρρύνει την ανταλλαγή καλών πρακτικών διαδικασιών προμήθειας καινοτομίας.
Θετικά μηνύματα στάλθηκαν για την βιωσιμότητα και πορεία από την υιοθέτηση της πιο σύγχρονης ιατροτεχνολογίας, την μείωση του κόπου των ασθενών και την εξασφάλιση πόρων για το Σύστημα Υγείας, όπως έχει διαπιστωθεί από τον τομέα του διαβήτη. Ούριος άνεμος πνέει ακόμη με την είσοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης στους τομείς της Μαστογραφίας και της Καρδιολογίας.
Το 9th MedTech Conference (#mtco23) διοργανώθηκε από την ethosEVENTS, τον ενημερωτικό ιστότοπο υγείας virus.com.gr και το περιοδικό πολιτικής της υγείας Pharma & Στην προσφώνησή του ο CEO του ethosGROUP, Κωνσταντίνος Ουζούνης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Το Medical Technology Conference εδώ και 9 χρόνια προσπαθεί να φέρει κοντά τον κλάδο, να επιδείξει τις δυνατότητες, τους ανθρώπους και τις προοπτικές στην εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και στους γιατρούς».
Στην εναρκτήρια ομιλία ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΙΒ – Γενικός Διευθυντής, ΝΕΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕ Κώστας Μαριάκης έκανε λόγο για ένα κατεξοχήν κλάδο καινοτομίας. Όσο για τα προβλήματα ο κ. Μαριάκης υπενθύμισε ότι «τα νοσοκομεία χρωστάνε πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να ληφθούν υπόψη και τα τιμολόγια που δεν έχουν χρεωθεί για τους γνωστούς λόγους όπως καρδιολογικά, ορθοπεδικά, χρέη τα οποία και αυτά έχουν ανέλθει σε ποσά άνω των 100 εκατομμυρίων», ζητώντας να γίνουν προσπάθειες από το Υπουργείο Υγείας για την αποπληρωμή νομίμως και σε φυσιολογικούς χρόνους.
Στην ομιλία του με τίτλο «Ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και η συμβολή του στη βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα του Συστήματος Υγειονομικής Περίθαλψης» ο Δρ. Παναγιώτης Καλαφατάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, KALTEQ SA επεσήμανε την σημασία του κλάδου για την οικονομία αφού «αναπτύσσεται συνεχώς, καθώς το 2022 η αξία της αγοράς εκτιμήθηκε περίπου στα 1,3 δις και το 2024 αναμένεται ο τζίρος των εταιρειών του κλάδου να φτάσουν τα 1,4 δις». Ωστόσο, ο κ. Καλαφατάς υποστήριξε ότι ο κλάδος πρέπει να αντιμετωπίσει τρία ζητήματα: τις πληρωμές από τα νοσοκομεία, τη δυσκολία στη πρόσβαση στην Καινοτομία λόγω χρονοβόρων διαδικασιών να οριστεί τιμή και την αδυναμία ιχνηλασιμότητας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.