Ξεκινούν νέες διαπραγματεύσεις για τις τιμές στα φάρμακα

Σε νέες διαπραγματεύσεις για τις τιμές στα φάρμακά τους αναμένεται να προσκληθούν εντός του μήνα να κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν σκευάσματα τα οποία ήδη έχουν δώσει εκπτώσεις και είναι ενταγμένα στην ψηφιακή πλατφόρμα της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

Πρόκειται για φάρμακα τα οποία έχουν περάσει ήδη από τα «παζάρια» της επιτροπής διαπραγμάτευσης και έχουν δώσει μειωμένες τιμές μετά από τις σχετικές εκπτώσεις.

Η επικεφαλής της επιτροπής διαπραγμάτευσης Νάντια Γκογκοζώτου αναμένεται να απευθύνει άμεσα πρόσκληση ώστε να ξεκινήσει νέα διαδικασία μείωσης των τιμών για το επόμενο έτος, προκειμένου τα συγκεκριμένα φάρμακα να συνεχίσουν να είναι ενταγμένα στη λίστα της ΕΚΑΠΥ η οποία και προχωρά και στις συνολικές προμήθειες των φαρμάκων με κλειστούς προϋπολογισμούς.

Η επιτροπή διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων έχει μειώσει δραστικά τις τιμές σε δεκάδες σκευάσματα τόσο των νοσοκομείων όσο και σε αυτά που διακινούνται στη λιανική με την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ.
Είναι ενδεικτικό ότι για το 2022 το ελληνικό δημόσιο κέρδισε περίπου 424 εκατ. ευρώ από φάρμακα του ΕΟΠΥΥ και άλλα 100 εκατ. ευρώ από τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Για το 2023 εκτιμάται ότι εξοικονομήθηκαν περίπου 450 εκατ. ευρώ από τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ και κοντά 120-130 εκατ. ευρώ από νοσοκομειακά φάρμακα.

Άμεσα αναμένεται πάντως να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές φαρμάκων και νέων κατηγοριών που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΚΑΠΥ.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις