Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει μπει η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων. Η κορυφαία αξιωματούχος της Κομισιόν για θέματα υγείας Σάντρα Γκαλίνα απαντώντας σε σχετική επιστολή του Οργανισμού «Affordable Medicines Europe», αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία καθώς όπως αναφέρει «υιοθέτησε ορισμένα μέτρα που εισάγουν απαγορεύσεις στις παράλληλες εξαγωγές και στις ενδοενωσιακές διακινήσεις ορισμένων φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ΕΕ».
Η αξιωματούχος της ΕΕ, που απαντά εκ μέρους των ευρωπαίων Επιτρόπων Υγείας Στ. Κυριακίδου και Εσωτερικής Αγοράς Τ. Μπρετόν, αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή έρχεται σε αντίθεση με την οδηγία 2015/1535 της ΕΕ και για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει τη δυνατότητα να αποφανθεί εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αντιβαίνει το ενωσιακό δίκαιο.
«Οι υπηρεσίες της Επιτροπής που είναι αρμόδιες για τη δημόσια υγεία και την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων στην εσωτερική αγορά έχουν ξεκινήσει διάλογο με τις ελληνικές αρχές για να αντιμετώπιση του θέματος και υπέβαλαν παρατηρήσεις στις ελληνικές αρχές» αναφέρει επίσης η Σάντρα Γκαλίνα στην απάντησή της προς τον Οργανισμό Πανευρωπαϊκής Σύνδεσης Παράλληλων Εξαγωγών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο… «διάλογος» της Κομισιόν με τις ελληνικές αρχές για το θέμα των παράλληλων εξαγωγών είναι συνεχής και συνεχίστηκε και την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα με την άφιξη κλιμακίου από τις Βρυξέλλες με επικεφαλής την κα Gurdun Galhoff το οποίο συνάντησε αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κλιμάκιο της ΕΕ έχει γίνει αποδέκτης των ανησυχιών που εκφράζουν οι φαρμακαποθηκάριοι ότι οι απαγορεύσεις «προσκρούουν στην αρχή της αναλογικότητας» και ότι έρχονται σε αντίθεση με τους κανονισμούς της ΕΕ όσον αφορά τους εθνικούς περιορισμούς στη διακίνηση προϊόντων .
Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτό το σκεπτικό η επίτροπος Υγείας της ΕΕ κα Στέλλα Κυριακίδου είχε αποστείλει σχετική επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη στις 9 Αυγούστου 2023 σε ότι αφορά την «απόφαση προσωρινής απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης εμβολίων» που έχουν λάβει οι ελληνικές κυβερνήσεις από το… μακρινό 2014.
Στην εν λόγω επιστολή, η κα Κυριακίδου αναφέρει ρητά ότι «το άρθρο 35 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) απαγορεύει τους εθνικούς περιορισμούς στις εξαγωγές και ότι τα κράτη μέλη μπορούν να λαμβάνουν μέτρα που επηρεάζουν τις εξαγωγές μόνον εάν τα μέτρα αυτά δικαιολογούνται από έναν από τους λόγους που απαριθμούνται στο άρθρο 36 της ΣΛΕΕ ή άλλες υποχρεωτικές απαιτήσεις που θεσπίζονται με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει επίσης στις παρατηρήσεις της ότι η Ελλάδα δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν συγκεκριμένες ελλείψεις των εν λόγω εμβολίων, αμφισβητεί τις αιτιάσεις για τον κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών και εκφράζει ρητά την αντίθεσή της στο γεγονός ότι «το κοινοποιηθέν σχέδιο δεν αναφέρει καμία ημερομηνία έναρξης ή λήξης ισχύος».
Τέλος , η ευρωπαία Επίτροπος στην επιστολή της καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις της και να διερευνήσει «χρονικά περιορισμένα και λιγότερο περιοριστικά μέτρα».
«Ένα τέτοιο σύστημα θα παρείχε ασφάλεια δικαίου, θα επέτρεπε τη διατήρηση της ροής των εξαγωγών, μετριάζοντας παράλληλα την εμφάνιση ελλείψεων και αποτρέποντας την κερδοσκοπική στρέβλωση των κανονικών αλυσίδων εφοδιασμού» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κυριακίδου.