Επενδύσεις στην ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία: Ο πρωθυπουργός στο νέο εργοστάσιο της ELPEN

Το νέο εργοστάσιο της ELPEN στην Κερατέα επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023. Στην επίσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Μάκης Βορίδης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα. Σοφία Ζαχαράκη και η Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, κα. Βίκυ Λοΐζου. Επίσης, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, κ. Δημήτρης Λουκάς, καθώς οι βουλευτές της ΝΔ, κ.κ. Γεώργιος Βλάχος, Βασίλης Οικονόμου και Στέλιος Πέτσας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στις εγκαταστάσεις, ο Πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη περιηγήθηκαν στο νέο εργοστάσιο εισπνεόμενων και στερεών μορφών φαρμάκων και συναντήθηκαν με εργαζόμενους και στελέχη της ELPEN.  Συζητήθηκαν τα οφέλη της επένδυσης στην εγχώρια παραγωγή, την εξαγωγική δραστηριότητα και την απασχόληση. Επιπλέον, συζητήθηκε αναλυτικά η επόμενη μέρα τόσο ως προς μία συνολικά βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική με επαρκή χρηματοδότηση, όσο και ως προς τη συνέχιση του πολύ επιτυχημένου κινήτρου της κυβέρνησης για τις επενδύσεις στο πλαίσιο του RRF. Επιπροσθέτως, έγιναν τοποθετήσεις πάνω σε κρίσιμα θέματα για τη φαρμακευτική πολιτική και στρατηγική στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το νέο εργοστάσιο της ELPEN στην Κερατέα είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Αττική. Με  έκταση 10.000 τ.μ.  διαθέτει 2 μονάδες παραγωγής, καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης. Η δραστηριότητά του εστιάζει στην παραγωγή και ανάπτυξη εισπνεόμενων και στερεών μορφών φαρμάκων. Σε πλήρη λειτουργία μπορεί να παράξει 71.000.000 συσκευασίες σε ετήσια βάση. Ο σχεδιασμός, οι προδιαγραφές και η κατασκευή του εργοστασίου το καθιστούν ένα από τα 4 εργοστάσια στην Ευρώπη με αντίστοιχες τεχνολογικές δυνατότητες.

Με τις νέες επενδύσεις της, η ELPEN αναπτύσσει ένα βιομηχανικό και ερευνητικό οικοσύστημα 55.000 τ.μ., ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα.

Μιλώντας σε εργαζόμενους της ELPEN, ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Χαίρομαι πραγματικά πάρα πολύ που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να δω το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2019, αμέσως μετά την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας, με στόχο την ενθάρρυνση σημαντικών επενδύσεων από την ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία. Ένα από τα αποτελέσματα του προγράμματος αυτού είναι και η μονάδα που επισκέπτομαι σήμερα. Kι όταν βλέπω το συνολικό αποτύπωμα αυτής της προσπάθειας διαπιστώνω με μεγάλη χαρά, ότι μπορούμε. Μπορούμε να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις, εν προκειμένω από ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα δημιουργούν προστιθέμενη αξία και ταυτόχρονα πολλές καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, γιατί ανταποκριθήκατε με ιδιαίτερη επιτυχία σε αυτό το στοίχημα. Η επόμενη ημέρα δημιουργεί προοπτικές καινοτομίας και τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουμε όχι στα φάρμακα που χρειαζόμαστε σήμερα, αλλά σε αυτά που θα δημιουργήσουμε αύριο. Κι εκεί πιστεύω, ότι ως χώρα έχουμε ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουμε, δεδομένου ότι έχουμε μία πολύ σημαντική εγχώρια υποδομή, με τεχνογνωσία και με δυνατότητα καινοτομίας. Σας ζητώ να συνεχίσετε σε αυτό το δρόμο. Να γνωρίζετε ότι πάντα η κυβέρνηση θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.».
Για την επίσκεψη, οι Συνδιευθύνοντες Σύμβουλοι της ELPEN κ.κ. Κωνσταντίνος Πενταφράγκας και Θεόδωρος Τρύφων επισήμαναν: «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμάς και τους εργαζομένους μας η επίσκεψη του Πρωθυπουργού και  κορυφαίων στελεχών της Κυβέρνησης στο νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων της εταιρείας μας στην Κερατέα Αττικής. Μέσα στην κρίση τολμήσαμε να συνεχίσουμε το επενδυτικό  μας πλάνο και αυτή η επιλογή μας δικαιώθηκε. Η νέα παραγωγική μονάδα έχει τη δυνατότητα σε πλήρη λειτουργία να καλύψει περισσότερους από 6 εκ. ασθενείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό με φάρμακα για χρόνιες παθήσεις. Στο νέο εργοστάσιο της Κερατέας δημιουργούμε 300 νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στους τομείς της παραγωγής, καθώς και της έρευνας και ανάπτυξης. Το 2026, με την ολοκλήρωση των επενδύσεων, ο Όμιλος ELPEN θα απασχολεί περισσότερους από  2.000 εργαζόμενους. Στην ELPEN στεκόμαστε δίπλα στον Έλληνα ασθενή εδώ και έξι δεκαετίες. Είμαστε περήφανοι που ειδικά σε περιόδους ελλείψεων με τις νέες επενδύσεις συμβάλλουμε στην επάρκεια φαρμάκων στη χώρα θωρακίζοντας την υγεία των ασθενών. Με πίστη στις δυνατότητες της Ελλάδας συνεχίζουμε να επενδύουμε, αναδεικνύοντας τη σημαντική οικονομική αξία που δημιουργεί ο τομέας της παραγωγής και της βιομηχανίας.».

Αναλυτικότερα η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Χαίρομαι πραγματικά πάρα πολύ που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να δω το επιστέγασμα μιας προσπάθειας η οποία είχε ξεκινήσει το 2019, όταν αμέσως μετά την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας, είχαμε βρεθεί με τους εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και είχαμε συζητήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε μέρος του clawback ως επενδυτικό κίνητρο, για να ενθαρρύνουμε σημαντικές επενδύσεις που θα κάνει η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία.

Είχαμε καταλήξει τότε σε μία πρώτη συμφωνία, το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και ένα από τα αποτελέσματα του προγράμματος αυτού είναι και η μονάδα την οποία με πολύ μεγάλη χαρά επισκέπτομαι σήμερα. Δεν είναι το μόνο. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ και μονάδες στην Τρίπολη οι οποίες κατασκευάζονται τώρα. Kι όταν βλέπω το συνολικό αποτύπωμα αυτής της προσπάθειας διαπιστώνω με μεγάλη χαρά ότι μπορούμε, Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας, εφόσον ευθυγραμμίσουμε σωστά τα κίνητρα, να πετύχουμε αυτό το οποίο αποτελεί κεντρικό στόχο της οικονομικής μας πολιτικής, που δεν είναι άλλο από την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, εν προκειμένω από ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα δημιουργούν προστιθέμενη αξία και ταυτόχρονα, βέβαια, θα δημιουργούν πολλές καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας. Άρα, αγαπητέ Θεόδωρε, στο πρόσωπό σου, ως εκπρόσωπος της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας, θέλω να σε συγχαρώ γιατί ανταποκριθήκατε σε αυτό το στοίχημα, το οποίο φαίνεται ότι το κερδίζουμε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που μπορεί ακόμα να υπάρχουν.

Η δεύτερη παρατήρησή μου έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα σήμερα να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο, που ξεπερνάει τα σύνορα της δικής μας επικράτειας. Αν δεν κάνω λάθος, εξάγουμε το 10% περίπου των γενόσημων φαρμάκων που καταναλώνονται συνολικά στην Ευρώπη και αντιλαμβάνεστε ότι σε μία εποχή μετά την πανδημία, όπου τα ζητήματα της στρατηγικής αυτονομίας επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, η δυνατότητα να μπορούμε τουλάχιστον να καλύπτουμε την ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς να είμαστε εξαρτημένοι από άλλες χώρες, αποκτά κομβική σημασία.

Και αυτό το οποίο είπες, Θεόδωρε, είναι πολύ σωστό. Στις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας απασχολεί εν γένει το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε, δηλαδή, από τη μία τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ακολουθούν μία βαθιά προστατευτική πολιτική, από την άλλη χώρες της Άπω Ανατολής, οι οποίες δεν έχουν ζητήματα κρατικών ενισχύσεων. Πρέπει και η Ευρώπη να χαράξει τη δική της στρατηγική αυτονομία ως προς την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Και εκεί πιστεύω ότι η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει.

Η τρίτη παρατήρηση έχει να κάνει με το μέλλον, με την καινοτομία, με τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουμε όχι στα φάρμακα τα οποία χρειαζόμαστε σήμερα, αλλά σε αυτά τα οποία θα δημιουργήσουμε αύριο. Κι εκεί πράγματι πιστεύω ότι έχουμε ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουμε. Γιατί; Αφενός διότι έχουμε μία πολύ σημαντική εγχώρια υποδομή, με τεχνογνωσία, με δυνατότητα καινοτομίας, αλλά και γιατί έχουμε τη δυνατότητα να μπορέσουμε να προσελκύσουμε στη χώρα μας σημαντικούς ανθρώπους από το εξωτερικό, οι οποίοι θα μπορέσουν να έρθουν να κάνουν στην Ελλάδα αυτό το οποίο έκαναν επιτυχημένα αλλού, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πράγματι, άμα δείτε αυτή τη στιγμή τους ανθρώπους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη φαρμακευτική βιομηχανία αλλά και στη βιοτεχνολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είτε είναι Έλληνες είτε είναι ελληνικής καταγωγής, είναι πραγματικά εντυπωσιακή η παρουσία του ελληνικού στοιχείου. Συνομιλούμε με αυτούς τους ανθρώπους και θέλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα, όχι απλά πόλο παραγωγής, αλλά και πόλο καινοτομίας σε αυτόν τον νέο κόσμο ο οποίος ανοίγεται μπροστά μας και ο οποίος θα επιβραβεύσει αυτούς οι οποίοι θα μπορέσουν πιο γρήγορα να αντιληφθούν και να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις σημαντικές ευκαιρίες οι οποίες παρουσιάζονται. Και βέβαια, μέρος αυτής της προσπάθειας έχει να κάνει και με το brain gain, τη δυνατότητά μας να προσελκύσουμε ανθρώπους από το εξωτερικό.

Όπως γνωρίζετε, το γνωρίζει και ο κ. Τζανής, έχουμε πολύ σημαντικά φορολογικά κίνητρα τα οποία δίνουμε σε Έλληνες οι οποίοι γυρίζουν από το εξωτερικό και επιλέγουν να συνεχίσουν την καριέρα τους στην Ελλάδα. Και χαίρομαι πάρα πολύ που παίρνετε το ρίσκο να φτιάξετε αυτό το Πάρκο Βιοτεχνολογίας, εντασσόμενο και αυτό στις στρατηγικές επενδύσεις, για να μπορέσουμε να έχουμε και έναν χώρο ο οποίος θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα αυτό.

Και βέβαια, όταν βλέπω και τα δεδομένα να αλλάζουν τόσο γρήγορα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, και βλέπω, παραδείγματος χάρη -δεν είμαι ειδικός, δεν είμαι ούτε data analyst, ούτε βιοτεχνολόγος- αλλά όταν βλέπω ότι ξαφνικά θα μπορούν να έχουν ερευνητές σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να έχουν αναλυτικά εργαλεία τα οποία στο παρελθόν ενδεχομένως να είχαν πρόσβαση μόνο κορυφαίες εταιρείες, γιατί αυτή είναι η επανάσταση η πραγματική του ΑΙ στο δικό σας το χώρο, καταλαβαίνετε γιατί η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα έρθει από τις μεγάλες, ας πούμε αμερικανικές, φαρμακευτικές βιομηχανίες. Γιατί να μην προκύψει εδώ, από την ELPEN ή από την πατρίδα μας.

Νομίζω ότι αυτό μας δίνει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να επενδύσουμε περισσότερο σε έναν τομέα τον οποίον τουλάχιστον εγώ τον θεωρώ τομέα στρατηγικής σημασίας. Τελευταία παρατήρηση, οι εργαζόμενοι. Βρισκόμαστε τώρα στην ευχάριστη ή δυσάρεστη θέση να έχουμε το ανάποδο πρόβλημα από αυτό το οποίο είχαμε πριν από κάποια χρόνια: καθώς η ανεργία αποκλιμακώνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, το μεγάλο πρόβλημα το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι να βρούμε το στελεχιακό δυναμικό το οποίο θα μπορέσει να υποστηρίξει αυτές τις πολύ σημαντικές επενδύσεις τις οποίες κάνετε.

Εκεί θέλουμε και τη δική σας τη συνεργασία, καλύτερη συνεργασία με τα πανεπιστήμια, να δούμε ποια είναι τα τμήματα εκείνα στα οποία πρέπει να επενδύσουμε στο μέλλον. Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες ενός κλάδου σαν την φαρμακευτική βιομηχανία, τι μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της επανεκπαίδευσης και της κατάρτισης προσωπικού. Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί και θέλουμε πάντα τα προγράμματα κατάρτισης, επανεκπαίδευσης, τα προγράμματα που έχουν να κάνουν με την πρακτική άσκηση, να έχουν ως οδηγό την ίδια τη βιομηχανία, τον ιδιωτικό τομέα.

Εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα ποιες είναι οι ανάγκες προσωπικού τις οποίες πρέπει να καλύψετε. Δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα σας υποδείξουμε τα στελέχη τα οποία θα πρέπει να προσλάβετε. Εσείς θα πρέπει να ζητήσετε από εμάς πόρους και προγράμματα τα οποία να καλύπτουν τις δικές σας ανάγκες. Σταματώ εδώ γιατί θα μπορούσα να μιλάω πολύ για ένα αντικείμενο το οποίο, όπως αντιλαμβάνεστε, το βρίσκω ιδιαίτερα συναρπαστικό, λέγοντάς σας και πάλι θερμά συγχαρητήρια γι’ αυτό το οποίο κάνετε, ζητώντας σας να συνεχίσετε σε αυτό το δρόμο.

Να γνωρίζετε ότι πάντα η κυβέρνηση θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα. Δεν έχουμε πει ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Έχουμε πολλά προβλήματα ακόμα μπροστά μας. Είμαστε εδώ για να πούμε ότι κάναμε ένα πρώτο σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Σας ευχαριστώ πολύ και πάντα επιτυχίες».

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις