Σπ. Κουκάκης στο Kontra: Να αποσυρθεί η διάταξη που τινάζει στον αέρα το ΤΑΥΦΕ και τα εφάπαξ (βίντεο)

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel, με τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Μαραβελίδη, έδωσε το παρών, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, ο πρόεδρος του ΤΑΥΦΕ Σπύρος Κουκάκης, περιγράφοντας τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για το Ταμείο και τα εφάπαξ των εργαζομένων στο φάρμακο το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έθεσε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ο κ. Κουκάκης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση την «“black Friday”», την οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «εγώ ονόμασα “μαύρη Παρασκευή” για το ασφαλιστικό και το Ταμείο μας», ενώ πριν την έναρξη της συνέντευξης προβλήθηκε από το Kontra το τηλεοπτικό σποτ του ΤΑΥΦΕ για το αναίτιο και καταστροφικό σχέδιο νόμου.

Ο πρόεδρος του ΤΑΥΦΕ υπογράμμισε ότι με το σχέδιο νόμου αίρεται η υποχρεωτική ασφάλιση στο ΤΑΥΦΕ που ίσχυε από το 1960 για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του φαρμάκου, υποβαθμίζοντας το Ταμείο από τον πρώτο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, στον δεύτερο, δηλαδή, το μετατρέπει σε Ταμείο προαιρετικής ασφάλισης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία του Ταμείου, επισημαίνοντας ότι συστάθηκε το 1960 ως ΝΠΔΔ υποχρεωτικής ασφάλισης και το Δεκέμβριο του 2013 μετατράπηκε σε ΝΠΙΔ, χωρίς αυτή η μετατροπή να αλλάζει καθόλου τη φύση του ΤΑΥΦΕ, την οποία είχε από τη σύστασή του, που σημαίνει ότι συνέχισε να έχει τον κοινωνικοασφαλιστικό του χαρακτήρα και να είναι υποχρεωτικής ασφάλισης. Δηλαδή, όπως είπε, ο εργαζόμενος που πιάνει δουλειά στον κλάδο του φαρμάκου δίνει τις εισφορές του στο ΤΑΥΦΕ για να πάρει το εφάπαξ του στο τέλος του εργασιακού του βίου.

Ο κ. Κουκάκης, τόνισε ότι πρόκειται για ένα κλαδικό Ταμείο πανελλαδικής εμβέλειας, που αφορά όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του φαρμάκου, δηλαδή, τους εργαζόμενους στις φαρμακευτικές εταιρείες, τις φαρμακαποθήκες, τα φαρμακεία κ.λπ. από τη Νέα Βήσα έως τη Γαύδο και από την Κέρκυρα ως το Καστελόριζο, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι ουδέποτε ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε τη διοίκηση του ΤΑΥΦΕ και τους ασφαλισμένους για να ανακοινώσει και να συζητήσει την πρόθεσή του για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι οι λόγοι παραμένουν άγνωστοι -αν και η διοίκηση του Ταμείου έχει κάνει τις εκτιμήσεις της.

Επιπλέον, ο κ. Κουκάκης θέλοντας να καταδείξει την απόλυτα διάφανη λειτουργία του ΤΑΥΦΕ και τη διαρκή ενημέρωση των ασφαλισμένων, στους οποίους λογοδοτεί συνεχώς η διοίκηση, έκανε ειδική αναφορά στην ιστοσελίδα του ΤΑΥΦΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αποτελεί τη μαγνητική τομογραφία του ΤΑΥΦΕ», αφού οποιοσδήποτε μπορεί ανά πάσα στιγμή να δει αναλυτικά όλη την πορεία του Ταμείου, τα οικονομικά του δεδομένα και όλες τις αποφάσεις που αφορούν τους ασφαλισμένους.

Τέλος, μίλησε για τη ζωντανή ενημερωτική εκπομπή του ΤΑΥΦΕ που θα μεταδοθεί της Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, στις 8 μ.μ., από τα κανάλια του ΤΑΥΦΕ σε YouTube και Facebook (δείτε εδώ) και θα αφορά το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που βάζει βόμβα στα θεμέλια του ΤΑΥΦΕ και το εφάπαξ των εργαζομένων.

Στη ζωντανή ενημερωτική συζήτηση θα συμμετέχουν μέλη ης διοίκησης του ΤΑΥΦΕ, η πρόεδρος των εργαζομένων, εκπρόσωποι ομοσπονδιών εργαζομένων στο φάρμακο, καθώς και ασφαλισμένοι του Ταμείου, που θα μπορούν ζωντανά να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Κλείνοντας ο κ. Κουκάκης αναφέρθηκε στις κινήσεις του Ταμείου που ξεκινά επαφές με κόμματα, συνδικάτα και φορείς, καταλήγοντας ότι το στόχος του αγώνα είναι ο υπουργός Εργασίας να πάρει πίσω τη διάταξη που θα τινάξει στον αέρα τα εφάπαξ ενός πανελλαδικού Ταμείου, που σημαίνει ότι το ΤΑΥΦΕ ζητά να παραμείνει Υποχρεωτικής Ασφάλισης, όπως όταν ιδρύθηκε το 1960 και παρέμεινε και μετά το 2013, όταν έδωσαν το «πράσινο φως» οι τότε υπουργοί Οικονομικών, Ιωάννης Στουρνάρας και Εργασίας, Ιωάννης Βρούτσης και να μη φορολογηθεί το εφάπαξ των νέων εργαζόμενων.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις