Ιδιωτικές εταιρίες θα πραγματοποιούν ελέγχους στον ΕΟΠΥΥ

Με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες θα πραγματοποιούνται άμεσα οι έλεγχοι στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να εντοπίζονται τυχόν παραβάσεις και πλασματικές χρεώσεις στον Οργανισμό.
Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναμένεται να καταθέσει εντός των ημερών τροπολογία ώστε να γίνονται real time έλεγχοι στους συνεργαζόμενους φορείς με τον ΕΟΠΥΥ από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που υπήρχε στα πλάνα του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εδώ και μήνες.

Με την τροπολογία του ο υπουργός Υγείας θα δώσει τη δυνατότητα στον Οργανισμό να συνάπτει συμβάσεις με μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες που σήμερα δραστηριοποιούνται σε αντίστοιχους ελέγχους για ασφαλιστικές εταιρείες όταν πρόκειται να αποζημιώσουν επεμβάσεις ή άλλες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα.
Μόλις νομοθετηθεί η σχετική ρύθμιση, θα διεξαχθεί ανοικτός διαγωνισμός από το υπουργείο Υγείας ώστε να συμμετάσχουν ιδιωτικές εταιρείες για τους ελέγχους στον ΕΟΠΥΥ.
Να σημειωθεί ότι την Άνοιξη του 2022 η κυβέρνηση με ρύθμιση του υπουργείου Υγείας είχε προχωρήσει στην κατάργηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών του ΕΟΠΥΥ.
Η μέχρι τότε ανεξάρτητη αρχή που ήλεγχε όλες τις δαπάνες και μπορούσε να απορρίπτει αιτήσεις πληρωμών αλλά και να δέχεται και ενστάσεις από τους παρόχους, μετατράπηκε ουσιαστικά σε τμήμα.

Η ΥΠΕΔΥΦΚΑ να υπενθυμιστεί ότι αντικαταστάθηκε από μία τριμελή επιτροπή η οποία και εξετάζει σήμερα τις πιθανές ενστάσεις των ιδιωτών παρόχων που προσφέρουν υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ.
Οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται από τις ιδιωτικές εταιρείες σε πραγματικό χρόνο, θα αφορούν σε νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές, σε διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και άλλες παροχές προς τους ασφαλισμένους.
Από τα μέσα του 2024 ο ΕΟΠΥΥ σχεδιάζει να εφαρμόσει το σύστημα της προέγκρισης για νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα αλλά και για διαγνωστικές εξετάσεις για τους ασφαλισμένους του. Και στο σύστημα της προέγκρισης αναμένεται να συνεργαστούν οι ιδιωτικές εταιρείες που σήμερα δραστηριοποιούνται αντίστοιχα για μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις