Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, ως ειδικός αγορητής, τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης για την αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, τον εξορθολογισμό ασφαλιστικής νομοθεσίας, την καθιέρωση συστήματος διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δ.ΥΠ.Α.
Επεσήμανε εξ’ αρχής ότι το νομοσχέδιο, ενώ υπόσχεται την προστασία των ασφαλισμένων, στην πραγματικότητα απορρυθμίζει ακόμα περισσότερο το ασφαλιστικό σύστημα, αλλοιώνοντας -μετά την επικουρική- και την επαγγελματική ασφάλιση.
Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι:
- Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση μαρτυρά ότι δεν έχει καμία διάθεση επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνικής ασφάλισης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απουσία από το νομοσχέδιο της αναγκαίας ρύθμισης για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου εισοδήματος με την θεσμοθέτηση ενός νέου ΕΚΑΣ.
- Με την πρώτη ενότητα του νομοσχεδίου υποβαθμίζονται τα επαγγελματικά ταμεία. Δεν δίνεται κανένα κίνητρο που να οδηγήσει στην ενίσχυση του 2ου πυλώνα αλλά εξισώνοντας – φορολογικά αλλά όχι και ως προς τον αυστηρό εποπτικό έλεγχο- τα επαγγελματικά ταμεία με τον τρίτο πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης κλείνει το μάτι στα ομαδικά ιδιωτικά ασφαλιστήρια ζωής.
Ταυτόχρονα, αίρεται η υποχρεωτικότητα ασφάλισης στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΑΥΦΕ), με καταστροφικές συνέπειες για το και τα εφάπαξ χιλιάδων εργαζομένων στο Φάρμακο και για το ίδιο το ταμείο.
- Το Β Μέρος του νομοσχεδίου, παρά τον πομπώδη τίτλο «Αναμόρφωση της ασφαλιστικής νομοθεσίας» και παρά τις επιμέρους θετικές προβλέψεις, δεν επιλύει τα σοβαρά κεντρικά ζητήματα του ασφαλιστικού ζητήματος της χώρας μας. Ενσωματώνει βέβαια η Κυβέρνηση κάποιες από τις προτάσεις μας, που τώρα τις βαφτίζει μέτρα με κοινωνικό πρόσημο, ενώ όταν τις φέραμε εμείς ως τροπολογίες τις αγνοούσε μιλώντας για «λεφτόδεντρα».
- Εάν πράγματι η Κυβέρνηση θέλει να αποδείξει ότι ο κοινωνικός διάλογος βρίσκεται έστω και στο ελάχιστο στην ατζέντα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΩΡΑ την ενότητα Α’ του νομοσχεδίου, δηλαδή τις διατάξεις για τα επαγγελματικά ταμεία. Διαφορετικά, αποδεικνύει ότι για τη Νέα Δημοκρατία η έννοια της συλλογικής αλληλεγγύης καθίσταται ασήμαντη μπροστά στην ενίσχυση των πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιριών – φορέων που στην πράξη επιτυγχάνεται με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.