Σειρά επαφών με υπηρεσιακούς παράγοντες του φαρμάκου αλλά και του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιας και το συγκεκριμένο θέμα είναι ψηλά στην ατζέντα του.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιδιώκει να λύσει άμεσα το θέμα με τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) των φαρμακευτικών εταιρειών, αφού και το Μαξίμου επιθυμεί διακαώς να λυθεί ένα πρόβλημα που ταλανίζει τον κλάδο.
Να σημειωθεί ότι και το προηγούμενο διάστημα οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών διατύπωναν την αγωνία τους σε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, για την άμεση επίλυση του προβλήματος και την εφαρμογή μίας νέας φαρμακευτικής πολιτικής που θα φέρει ισορροπία στην αγορά.
Η καθυστέρηση που σημειώθηκε για αλλαγές στον τομέα του φαρμάκου προκάλεσε αναταράξεις στον κλάδο, ενώ πολλές εταιρείες λόγω των μεγάλων επιστροφών που μαζί με τις εκπτώσεις φθάνουν και το 70%, είχαν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι θα αποσύρουν τα φάρμακά τους ή ότι δεν θα εισάγουν νέες καινοτόμες θεραπείες.
Τον χαμένο αυτόν χρόνο θα επιχειρήσει να κερδίσει ο νέος υπουργός Υγείας, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να εφαρμόσει πλήρως τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αλλά και νέους κόφτες στη συνταγογράφηση, ώστε να περιορισθεί η υπέρβαση της προϋπολογισθείσας φαρμακευτικής δαπάνης.
Πάντως η κυβέρνηση και με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η φαρμακοβιομηχανία ήδη έχει ωφεληθεί τα 4 χρόνια της κυβερνήσεώς μας από το επενδυτικό clawback. Το επενδυτικό clawback, δηλαδή η επιστροφή χρημάτων στη βιομηχανία που κάνει επενδύσεις που κατά κύριο λόγο πάει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, ήταν ένας από τους πρώτους νόμους που ψήφισα ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Σεπτέμβριο του 2019. Είναι ο νόμος μέσω του οποίου έγινε και η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, λέω ένα παράδειγμα», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Στηρίζουμε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, δίνει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Το 1 ευρώ που δαπανάται εκεί επιστρέφει 3 ευρώ στην ελληνική οικονομία, έχει μεγάλο πολλαπλασιαστή.
Έχουν πολύ μεγάλες εξαγωγές, οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Η PHARMATEN κυρίως εξάγει, η ΔΕΜΟΣ κυρίως εξάγει, η ΕΛΠΕΝ κυρίως εξάγει. Μιλάμε για επιχειρήσεις που εξάγουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό σε πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Το ελληνικό φάρμακο να ξέρετε έχει πολύ καλή φήμη στο εξωτερικό. Και ασφαλώς και τους υποστηρίζουμε» κατέληξε μεταξύ άλλων.