Συμβάσεις με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις στο ΕΣΥ – Κίνδυνος να κλείσουν δημόσια νοσοκομεία

Συμβάσεις με ιδιωτικούς ομίλους, προκειμένου να διενεργούνται διαγνωστικές εξετάσεις για λογαριασμό των νοσοκομείων, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας.

Τις αναφορές φέρεται να έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Σύμφωνα με τη ενημέρωση από την παράταξη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) γιατρών, στην οποία ανήκει και η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις ελλείψεις γιατρών σε εργαστηριακές ειδικότητες (βιοπαθολογία, ακτινολογία) στα δημόσια νοσοκομεία.

Φέρεται να πρόβαλε τη σύναψη συμβάσεων κεντρικά με ιδιωτικούς ομίλους, στις οποίες θα στέλνονται οι εξετάσεις από τα δημόσια νοσοκομεία.

Κατά τους εκπροσώπους της ΔΗΠΑΚ, ο υπουργός παρουσίασε αυτή την επιλογή σαν πιο φθηνή και συμφέρουσα, λέγοντας πως στα ιδιωτικά διαγνωστικά το κόστος είναι μικρότερο μιας και γίνονται πολύ περισσότερες εξετάσεις.

Φέρεται, δε, να δήλωσε τα εξής: “Είναι πιο ελκυστικό να πας στη Βιοϊατρική, παρά στην ΤΟΜΥ της γειτονιάς σου“.

Κλείσιμο νοσοκομείων

Από την ενημέρωση της ΔΗΠΑΚ προκύπτει ένα ακόμη σοβαρό θέμα: το ενδεχόμενο να κλείσουν δημόσια νοσοκομεία.

Παραδεχόμενος την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της επαρχίας, τα οποία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πληθυσμού, με αποτέλεσμα ασθενείς από επαρχιακά νοσοκομεία να καταλήγουν στα νοσοκομεία της Αττικής για να αντιμετωπιστούν, ο υπουργός φέρεται να παρουσίασε ως λύση το κλείσιμο κάποιων νοσοκομείων της επαρχίας, ώστε να μεταφερθεί η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

“Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν τόσα νοσοκομεία”, φέρεται να δήλωσε, επικαλούμενος τα συστήματα Υγείας τα οποία κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μη μπορώντας σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες.

Προσλήψεις προσωπικού

Όσον αφορά στις προσλήψεις προσωπικού, εξήγγειλε την προκήρυξη 1.200 μόνιμων θέσεων γιατρών σε τρεις δόσεις μέσα στο 2024.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η πλειοψηφία αυτών των θέσεων θα καλυφθούν από τους ήδη υπηρετούντες επικουρικούς, άρα δεν θα υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Κατά τους γιατρούς, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως “το κράτος δεν μπορεί να γεννήσει λεφτά, για να αυξήσει τον προϋπολογισμό για την Υγεία”!

Απογευματινά ιατρεία

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΔΗΠΑΚ, ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Φέρεται να δήλωσε στους γιατρούς πως με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμηθεί το “φακελάκι” και ότι θα μειωθεί η λίστα αναμονής για τα πρωινά χειρουργεία. Η λογική είναι πως όσοι ασθενείς έχουν να πληρώσουν, θα χειρουργούνται στα απογευματινά.

Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων δεν θα γίνει δήθεν εις βάρος της πρωινής λειτουργίας.

Σε σχέση με το συγκεκριμένο επιχείρημα, οι γιατροί αντιτείνουν πως στην Αττική – από τις 203 συνολικά χειρουργικές αίθουσες – λειτουργούν μόνο οι 145, δηλαδή το 70%, λόγω της έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού.

Απευθύνουν, δε, τα εξής ερωτήματα:

  • Πού θα νοσηλεύονται οι ασθενείς των απογευματινών χειρουργείων, όταν στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν ράντζα;

Με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η προτεραιότητα της πρωινής λειτουργίας, όταν αποδεδειγμένα, όπου υπάρχει ιδιωτική λειτουργία μέσα στα νοσοκομεία, η οποία αποφέρει έσοδα μπαίνει αντικειμενικά σε προτεραιότητα;

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις