Νέος κατώτατος μισθός την 1η Απριλίου: Τροπολογία για επίσπευση της διαδικασίας

Με ορίζοντα από την 1η Απριλίου και μετά να προκύψει ο νέος κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, το υπουργείο Εργασίας καθόρισε πιο σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία. Σε ειδική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, αντικαθίστανται όλες οι ημερομηνίες που είχαν καθοριστεί αρχικά στον σχετικό Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου.

Έτσι, η έναρξη της διαδικασίας πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, με την αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού, στους αρμόδιους φορείς. Ως τέτοιοι είναι εκ μέρους των εργαζομένων η ΓΣΕΕ και εκ μέρους των εργοδοτών ο ΣΕΒ (βιομήχανοι), η  ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες), οι ΕΣΕΕ (έμποροι) και ο ΣΕΤΕ (τουρισμός). Επίσης, την έγγραφη πρόσκληση λαμβάνουν και εξειδικευμένοι και λοιποί φορείς, όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, το Ινστιτούτο (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ, το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ. Όλοι οι ανωτέρω φορείς, με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα που τίθεται σε ισχύ, υποχρεώνονται το αργότερο έως την 19η Φεβρουαρίου, να συντάξουν και να υποβάλλουν σχετική έκθεση, με την πρότασή τους για το νέο κατώτατο μισθό.

Εν συνεχεία, το σχετικό υπόμνημα και η τεκμηρίωση από κάθε ένα ξεχωριστό φορέα, πρέπει να διαβιβαστεί από την Επιτροπή Συντονισμού που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας, για την σχετική διαβούλευση, προς τους υπόλοιπους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Η σχετική διαβίβαση,  μαζί με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 26η Φεβρουαρίου, το αργότερο.

Ακολούθως, όλα τα υπομνήματα και οι σχετικές τεκμηριώσεις, μαζί με την έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων, πρέπει να σταλούν στο ΚΕΠΕ. Με τη σειρά του, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, οφείλει να συντάξει Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, έως την 1η Μαρτίου. Σε αυτό θα πρέπει να ενσωματώνεται η συστηματική καταγραφή των προτάσεων όλων των φορέων και τα σημεία συμφωνίας τους. Επίσης, θα πρέπει να εμπεριέχεται τεκμηρίωση ως προς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας και τους παράγοντες που επιδρούν στον καθορισμό του προτεινόμενου νομοθετημένου  κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου. Το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται έως την 15η Μαρτίου.

Προτελευταίο βήμα για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να γίνει από την ίδια την υπουργό Εργασίας,  Δόμνα Μιχαηλίδου. Αφού λάβει υπόψη της όλα τα ανωτέρω και έχοντας στη διάθεσή της το τελικό Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης, η κα Μιχαηλίδου πρέπει να εισηγηθεί το τελικό ποσό της αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, το αργότερο μέχρι την 22α Μαρτίου, όπως ορίζει η τροπολογία. Εν συνεχεία, θα πρέπει να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, για να επικυρώσει, τυπικά και ουσιαστικά, την σχετική εισήγηση και να δοθεί η εντολή εφαρμογής της από την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αυξήσεις καθοριστούν θα εφαρμοστούν από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, την 1η Μαΐου, όταν δηλαδή θα καταβληθούν οι αποδοχές για το μήνα Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο κατώτατος μισθός είναι στα 780 ευρώ και επιδρά στις αποδοχές περίπου 600.000 εργαζομένων. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι είναι εφικτή μια αύξηση τα επίπεδα των 820 – 830 ευρώ, κάτι που αν συμβεί θα επιδράσει ανάλογα και στις τριετίες που καταβάλλονται πια, μαζί με τις κατώτατες αποδοχές.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις