e-Πλατφόρμες για απασχολούμενους συνταξιούχους, οφειλέτες στον ΕΦΚΑ και επίδομα μητρότητας

Τρεις ξεχωριστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες υποβολής αιτήσεων για απασχολούμενους συνταξιούχους, για οφειλέτες με χρέη στον ΕΦΚΑ που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη και για μη μισθωτές που δικαιούνται το επίδομα μητρότητας, προτίθεται να ενεργοποιήσει εντός του Φεβρουαρίου το υπουργείο Εργασίας.

Συνολικά, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τις 100.000 οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι θα κληθούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις στις ανωτέρω πλατφόρμες.

Πρόκειται για διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και λειτουργεί παράλληλα με την έκδοση των αντίστοιχων Υπουργικών Αποφάσεων (ΥΑ), ώστε να τεθούν τυπικά και ουσιαστικά σε εφαρμογή οι σχετικές διατάξεις του πρόσφατου Ασφαλιστικού Νόμου (ν.5078/23).

Στο υπουργείο Εργασίας δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργία του “web service”, καθώς έτσι θα περιοριστεί σημαντικά η γραφειοκρατία και θα μειωθούν τα λάθη που ταλαιπωρούν κατά καιρούς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Άλλωστε και τα τρία αυτά θέματα, αφορούν εξειδικευμένες παρεμβάσεις, συνεπώς θα πρέπει και να τύχουν και της ανάλογης ηλεκτρονικής υποστήριξης.

Πιο συγκεκριμένα:

*Απασχολούμενοι συνταξιούχοι: Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ, καθώς οι 30.000 που βρίσκονται στην σχετική λίστα του ΕΦΚΑ, έπαψαν να υπόκεινται στην παρακράτηση 30% της σύνταξής τους. Την ίδια στιγμή όμως, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία καταβολής (επίσης με παρακράτηση στην πηγή), του πόρου 10%  επί του εισοδήματός τους, αν πρόκειται για μισθωτούς ή 40% – 50% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει, αν πρόκειται για μη μισθωτούς ασφαλισμένους. Για συμβεί κάτι τέτοιο, θα ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα, όπου θα μπορούν να εισέρχονται τα λογιστήρια  των επιχειρήσεων, όπου απασχολούνται οι συνταξιούχοι και να τροποποιούν την Αναλυτική Περιοδική τους Δήλωση (ΑΠΔ). Εκεί θα υπάρχει ειδική επισήμανση για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και θα γίνεται έτσι, η ανάλογη ειδική παρακράτηση, ανά περίπτωση. Υπολογίζεται ότι με την έναρξη λειτουργίας της διαδικασίας, θα ανέλθουν στα επίπεδα των 50.000, όσοι συνταξιούχοι τελικά επιλέξουν να δηλώσουν επίσημα τη συνέχιση της απασχόλησής τους.

*Οφειλέτες με χρέη στον ΕΦΚΑ: Πρόκειται για εκείνες τις περιπτώσεις, όπου το χρέος είναι 20.000 – 30.000 ευρώ για μη μισθωτούς και 6.000 – 10.000 ευρώ για αγρότες και ο δικαιούχος χάνει το δικαίωμα να του απονεμηθεί σύνταξη, αν δεν το εξοφλήσει. Στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα υποβάλλουν αίτηση όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στη διαδικασία κλιμακωτής αποπληρωμής. Όπως προβλέπει σχετική διάταξη Νόμου, η έκδοση της σύνταξης πραγματοποιείται κανονικά, αλλά με παρακράτηση του 60% αυτής, μέχρι το χρέος να υποχωρήσει κάτω από τα 20.000 ευρώ που έχουν τεθεί ως όριο, αν είναι μη μισθωτοί οι οφειλέτες (ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι) ή κάτω από τα 6.000 ευρώ, αν πρόκειται για αγρότες. Εκτιμάται ότι θα υπερβούν τους 20.000 οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που θα πραγματοποιήσουν αυτή την επιλογή, για να καταφέρουν να βγουν στη σύνταξη, έστω και αν για κάποιο χρονικό διάστημα, το μηνιαίο τους εισόδημα, θα είναι πολύ περιορισμένο.

*Επίδομα μητρότητας: Η τρίτη παρέμβαση που πρόκειται να γίνει αφορά την πλατφόρμα που θα συνδέει ηλεκτρονικά τον ΕΦΚΑ με τη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) και έτσι θα μπορούν να γίνουν αυτόματα οι όποιες απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων, για μη μισθωτές (αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες), που θα αιτηθούν στο εξής, το επίδομα μητρότητας. Πρόκειται για ένα βοήθημα που ισούται με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή ανέρχεται στα 780 ευρώ και καταβάλλεται μετά τη γέννα, για εννέα μήνες.  Εκτιμάται ότι φέτος, θα προκύψουν το λιγότερο 5.500 ωφελούμενες αυτής της παροχής. Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν, θα αφορούν ενδιαφερόμενες, που γέννησαν από την 24η Σεπτεμβρίου 2023 και μετά. Πρόκειται για την αφετηρία που έχει επιλεχθεί από το υπουργείο Εργασίας  για να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη επέκταση καταβολής του επιδόματος, μιας και είναι δύο μήνες πριν από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ, του σχετικού νόμου.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις