Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας: ΤΟΜΥ και Προσωπικός Γιατρός

Στο προσκήνιο έρχονται και πάλι οι ΤΟΜΥ, τα λεγόμενα και ως ιατρεία της γειτονιάς, που φτιάχτηκαν πριν από 6 χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έμειναν ουσιαστικά ανενεργές.

Πρόκειται βέβαια για έναν μόνο κρίκο της αλυσίδας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η οποία έχει αφεθεί στην τύχη της τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά τις εξαγγελίες περί ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας, μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί καμία σχετική διαδικασία.

Ακόμη και ο πολυδιαφημισμένος προσωπικός γιατρός έχει «παγώσει» αφού και ο αριθμός των γιατρών δεν αυξάνεται, αλλά ούτε και οι εγγεγραμμένοι πολίτες.

Αποτέλεσμα είναι σχεδόν η μισή χώρα να μη διαθέτει προσωπικό γιατρό, ενώ και όσοι πολίτες έχουν εγγραφεί, σε πολλές περιπτώσεις να μην μπορούν να επισκεφθούν το γιατρό τους λόγω απόστασης. Να σημειωθεί ότι το 44% των δικαιούχων δεν έχουν ακόμη προσωπικό γιατρό.

Οι ΤΟΜΥ
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί να ανοίξει και πάλι το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, έχει ξεκινήσει να πραγματοποιεί συσκέψεις προκειμένου να μελετήσει το ζήτημα της ανασυγκρότησης των μονάδων υγείας.

Υπό το πρίσμα αυτό σε ειδική σύσκεψη που έγινε, όπως τονίζουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες, εξετάσθηκαν και οι ΤΟΜΥ ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα αναβάθμισης τους ή ακόμη και η πιθανότητα ενσωμάτωσης τους σε άλλες μονάδες της ΠΦΥ όπως στα Κέντρα Υγείας.

Να υπενθυμιστεί ότι οι αρχικές θέσεις της ΝΔ προέβλεπαν την κατάργηση των ΤΟΜΥ, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καθώς είναι χρηματοδοτούμενες από κοινοτικά κονδύλια.

Ωστόσο όπως αναφέρουν οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αφήσει τις ΤΟΜΥ για τους επόμενους μήνες στην ίδια κατάσταση ώστε μετά να μελετηθεί εκτενώς το θέμα και να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Παράταση και νέες προσλήψεις
Στο πλαίσιο αυτό, στα σχέδια του Άδωνι Γεωργιάδη είναι να δοθεί παράταση στις συμβάσεις των εργαζομένων που είχαν προσληφθεί για τον covid για άλλους 8 μήνες που είναι περίπου 1.000.

Παράλληλα εξετάζεται να προσληφθούν άλλοι 1000 εργαζόμενοι με κονδύλια από το ΕΣΠΑ. ώστε να συγκροτήσουν μία νέα “μονάδα κρούσης” και για τα επόμενα 5 χρόνια να παρέχουν υπηρεσίες σε τοπικές κοινωνίες. Θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα ανάμεικτο σχήμα ΤΟΜΥ και ΚΟΜΥ ώστε να ξεκινήσει η πρόληψη ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το σχέδιο του υπουργού Υγείας ωστόσο θα πρέπει να εγκριθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό καθώς τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα αφαιρεθούν από το “πακέτο” των Δήμων, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί σύνθετο.

Σήμερα πάντως οι ΤΟΜΥ δεν υλοποιούν το έργο της πρόληψης και του ελέγχου του πληθυσμού για το οποίο δημιουργήθηκαν. Έχουν μετατραπεί κυρίως σε κέντρα συνταγογράφησης, ενώ το προσωπικό δεν αξιοποιείται για την ανάδειξη των προβλημάτων δημόσιας υγείας.

Ο προσωπικός γιατρός
Σοβαρές δυσλειτουργίες παρουσιάζει όμως και ο προσωπικός γιατρός ο οποίος δημιουργήθηκε με το σύνθημα «γιατρός για όλους» αλλά όπως φαίνεται θα έπρεπε να υιοθετηθεί το σύνθημα «γιατρός για τους μισούς».

Και αυτό διότι ο θεσμός έχει παγώσει εδώ και καιρό. Ούτε οι πολίτες εγγράφονται πλέον αλλά ούτε και υπάρχει κύμα ένταξης ιδιωτών γιατρών στο σύστημα.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, σήμερα υπάρχουν συνολικά 3.496 Προσωπικοί Γιατροί. Οι 2.229 είναι των δημοσίων μονάδων οι οποίοι υποχρεώθηκαν να ενταχθούν στον θεσμό, καθώς και 1.267 Ιδιώτες γιατροί.

Σε ό,τι αφορά στους πολίτες, το σύνολο των εγγεγραμμένων είναι 4.971.877 (ποσοστό 56%) ενώ το 44% των δικαιούχων δεν έχει προσωπικό γιατρό.

Αντίστοιχα έχει παγώσει προσωπικός γιατρός και για τα παιδιά, αφού ουδέποτε επετεύχθη συμφωνία του υπουργείου Υγείας με τους Παιδιάτρους ώστε να ενταχθούν στο σύστημα. Αποτέλεσμα είναι οι γονείς να πληρώνουν για τις επισκέψεις με χρήματα από την τσέπη τους.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις