Αυξήσεις σε φάρμακα με Υπουργικές Αποφάσεις

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τα φάρμακα που περιλαμβάνουν σειρά αλλαγών στην περίθαλψη των ασθενών, στη συνταγογράφηση αλλά και στη διακίνηση των σκευασμάτων.

Οι σχετικές ρυθμίσεις έχουν ήδη προωθηθεί και αναμένονται άμεσα σε ΦΕΚ.

Ο υπουργός Υγείας επιχειρώντας να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη συνεπώς και τις υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών (clawback), προχωρά σε μία σειρά μέτρων τα οποία όμως θα επηρεάσουν και τους ασθενείς και στα χρήματα που θα πρέπει να καταβάλουν για να τα προμηθευτούν τα απαραίτητα φάρμακά τους.

Ειδικότερα με βάση τις αλλαγές που προωθεί ο υπουργός Υγείας, για ορισμένα φάρμακα αυξάνεται η συμμετοχή.

Μεταξύ αυτών η ρύθμιση για κατάργηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής με τη λιανική τιμή στα γενόσημα, αναμένεται να φέρει αυξήσεις σε κάποια γενόσημα.

Και αυτό διότι εάν ένα γενόσημο θα έχει υψηλότερη τιμή από την ασφαλιστική (αυτή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ) τότε οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν συμμετοχή στη διαφορά που προκύπτει.
Το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να κερδίσει περί τα 40 εκατ. ευρώ από τη συγκεκριμένη αλλαγή, με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας.

Επίσης τα νέα μέτρα Άδωνι Γεωργιάδη δίνουν τη δυνατότητα σε φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν φάρμακα κάτω από 10 ευρώ να τα αφαιρέσουν από τη λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα (θετική λίστα) και να τα εντάξουν στην αρνητική που δεν αποζημιώνονται.
Στις περιπτώσεις αυτές η εταιρεία θα μπορεί να ζητήσει αύξηση τιμής έως 20%.

Παράλληλα όλα τα φθηνά μοναδικά φάρμακα της αγοράς που πωλούνται κάτω από 10 ευρώ, οι εταιρείες τους μπορούν να αιτηθούν αύξηση τιμής. Κάτι που σημαίνει πως και οι ασθενείς θα τα αγοράζουν ακριβότερα. Στόχος βέβαια είναι να μην αποσυρθούν από την αγορά και αντικατασταθούν με άλλα νεότερα και πολύ ακριβότερα.

Εκτός αυτών όμως και οι βιταμίνες αλλά και κάποια αναλγητικά ακριβαίνουν για τους πολίτες.
Τα νέα μέτρα του Άδωνι Γεωργιάδη προβλέπουν αύξηση στη συμμετοχή σε όλες τις βιταμίνες και σε κάποια αναλγητικά κατά 50%. Σήμερα η συμμετοχή είναι στο 25%
Εξαιρούνται μόνο οι βιταμίνες για εγκύους και παιδιά (κυρίως σίδηρος) που η συμμετοχή είναι μηδενική.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις