Στη χάραξη των επόμενων βημάτων για τη διοίκηση και τους ασφαλισμένους του ΤΑΥΦΕ μετά την ψήφιση του νόμου 5078/2023 και στην απάντηση κρίσιμων ερωτημάτων των ασφαλισμένων για το μέλλον του Ταμείου τους και των εφάπαξ παροχών, επικεντρώθηκε η ζωντανή ενημέρωση-συζήτηση του ΤΑΥΦΕ, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου.
Στη συζήτηση με τους ασφαλισμένους συμμετείχαν ο Σπύρος Κουκάκης, Πρόεδρος του ΔΣ του ΤΑΥΦΕ, ο Γεράσιμος Κονιδάρης, Σύμβουλος Διοίκησης του ΤΑΥΦΕ, και η Αθανασία Λαμπρινέα, Διευθύντρια Παροχών του ΤΑΥΦΕ.
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος του ΤΑΥΦΕ, Σπύρος Κουκάκης, παρουσίασε αναλυτικά όλες τις κινήσεις που έγιναν και τον αγώνα που δόθηκε από τη διοίκηση, τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου και σημείωσε εμφατικά ότι πριν το νόμο δεν έγινε καμιά μελέτη, ενώ μίλησε για στοχευμένη νομοθέτηση, προσβολή της νοημοσύνης και παραπλάνηση από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας.
Υπογράμμισε ότι ο ένας επιπλέον χρόνος που δόθηκε για την άρση της υποχρεωτικότητας, η οποία θα ξεκινήσει την 1/1/2026, αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα, επισημαίνοντας το οξύμωρο «πρώτα να νομοθετούμε και μετά να εκπονούμε μελέτες βιωσιμότητας, σκοπιμότητας και εφαρμογής για να εξεταστεί εάν όσα σχεδιάζονται και νομοθετούνται από την κυβέρνηση είναι επιχειρησιακά εφικτά και πόσο επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του οργανισμού ή εάν πλήττονται τα συμφέροντα των ασφαλισμένων».
Ο κ. Κονιδάρης αναφέρθηκε στην ψήφιση του νόμου 5078/2023, επισημαίνοντας ότι με τη στοχευμένη ενημέρωση της Κυβέρνησης, των κομμάτων της Αντιπολίτευσης αλλά και των φορέων γενικότερα, δόθηκε ένας ακόμα χρόνος παράταση για την άρση της υποχρεωτικότητας και τόνισε πως στόχος το επόμενο διάστημα είναι «να εκπονήσουμε αναλογιστικές μελέτες και να πείσουμε τη νομοθετική εξουσία και τη Βουλή ότι δεν νομοθέτησαν σωστά και προς όφελος των ασφαλισμένων».
Μιλώντας για τους στόχους και τα επόμενα βήματα μετά την ψήφιση του νόμου και την έναρξη εφαρμογής του από την 1/1/2026, αφού αναφέρθηκε δηκτικά σε όσους χειροκρότησαν την καταστροφική αυτή νομοθετική πρωτοβουλία, σημείωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες μελέτες και θα αναλυθεί στους ασφαλισμένους τι ακριβώς είναι αυτό που θα επιφέρει ο νόμος 5078/2023.
«Πειράξαμε το σύστημα;», ρώτησε χαρακτηριστικά ο κ. Κονιδάρης, και συνέχισε: «Αφού νοικοκυρέψαμε το Ταμείο, αφού μας έβαλαν και σύσταση με τη βοήθεια κάποιων, αφού δικαιωθήκαμε πανηγυρικά μετά την αναφορά, είπαν “πάμε να τους άρουμε την υποχρεωτικότητα. Αυτοί είναι απείθαρχοι, κάνουν καλά τη δουλειά τους”. Και δεν πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία δεν θέλει να κάνουμε καλά τη δουλειά μας, αλλά κάποιοι δεν τους άφησαν, την ώρα που το Ταμείο μέσα σε 10 χρόνια έκανε ό,τι δεν έκανε το Δημόσιο μέσα σε 60 χρόνια που το έλεγχε», σημείωσε με νόημα ο κ. Κονιδάρης.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη φορολόγηση των εφάπαξ που εισάγει ο νόμος 5078/2023, αναφέροντας το παράδειγμα εργαζόμενης σε φαρμακείο, η οποία παίρνει 636 ευρώ το μήνα, υπογραμμίζοντας ότι αν σταματήσει την ασφάλισή της στο ΤΑΥΦΕ η απώλεια που θα έχει εξαιτίας της φορολόγησης από την επόμενη μέρα και συνολικά μέχρι το τέλος τους εργασιακού της βίου ξεκινά από το 9% έως το 22% και σε ό,τι αφορά την απόδοση θα έχει μια απώλεια που ξεκινά από το 28% και μπορεί να φτάσει στο 44%, ενώ στους υψηλόμισθους οι απώλειες μπορούν να φτάσουν μέχρι και στο 69%.
«Όταν το 2012 το ΤΑΥΦΕ έγινε ΝΠΙΔ, εκτός από την υποχρεωτικότητα παράλαβε και ένα έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ. Αυτό το έλλειμμα μετά τη βίαιη νομοθετική παρέμβαση ποιος θα το πληρώσει;», αναρωτήθηκε ο κ. Κονιδάρης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα έχει ήδη αντιληφθεί το τεράστιο λάθος και «θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κονιδάρης απαντώντας σε ερώτηση αν το ΤΑΥΦΕ σήμερα είναι Ταμείο ή ασφαλιστική εταιρεία, τόνισε ότι είναι ξεκάθαρα ασφαλιστικό Ταμείο, ακόμα κι αν περάσει τελικά η άρση της υποχρεωτικότητας. Τόνισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες υπηρετούν το κέρδος τους, ενώ το ΤΑΥΦΕ τους ασφαλισμένους του.
Κλείνοντας, ο κ. Κονιδάρης επανέλαβε ότι δεν αλλάζει ο στόχος για ένα Ταμείο-πρότυπο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα τα καταφέρουμε και θα παραμείνει η υποχρεωτικότητα για το ΤΑΥΦΕ».
Η Διευθύντρια Παροχών του ΤΑΥΦΕ, Αθανασία Λαμπρινέα, παρουσίασε παραδείγματα εφάπαξ παροχών για παλιούς και νέους ασφαλισμένους πριν την ψήφιση του νόμου 5078/2023. Όπως είπε, ένας παλιός ασφαλισμένος με 20 έτη ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών την τελευταία διετία 1.700 ευρώ, θα έπαιρνε εφάπαξ περίπου 10.400 ευρώ. Αυτό το ποσό θα δείξουν οι μελέτες πόσο θα μειωθεί εξαιτίας της άρσης της υποχρεωτικότητας, ενώ επιπλέον θα υποστεί και μια μείωση 15% λόγω της φορολόγησης.
Εάν κάποιος συνέχισε η κ. Λαμπρινέα, είχε ασφαλιστεί στο ΤΑΥΦΕ 30 έτη, με μέσο όρο μισθού την τελευταία διετία 2.400 ευρώ, πριν το νέο νόμο θα έπαιρνε εφάπαξ περίπου 19.800 ευρώ, ενώ με το νέο νόμο πέρα της μείωσης λόγω άρσης υποχρεωτικότητας θα φορολογηθεί και με 5%.Ενώ παλαιός ασφαλισμένος με 40 έτη ασφάλισης στο ΤΑΥΦΕ και μέσο όρο αποδοχών την τελευταία διετία 2.400 ευρώ πριν τον νέο νόμο θα ελάμβανε περίπου 25.000 ευρώ, με το νέο νόμο πέρα της μείωσης λόγω άρσης υποχρεωτικότητας θα φορολογηθεί και με 5%.
Τέλος, κ Λαμπρινέα ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα νέων ασφαλισμένων, οι οποίοι πληρώνουν εισφορά 4%, οι οποίοι πέρα από την όποια μείωση στο εφάπαξ που θα επιφέρει η άρση της υποχρεωτικότητας, θα υποστούν και μια μείωση λόγο φορολόγησης από 5% έως 15%.
Όπως είπε, ένας νέος ασφαλισμένος με 15 έτη ασφάλισης στο ΤΑΥΦΕ και μέσο όρο αποδοχών της τελευταίας πενταετίας 1.700 ευρώ, θα ελάμβανε 17.900 ευρώ περίπου πριν την ψήφιση του νόμου 5078/2023, ενώ μετά τον νέο νόμο πέραν της μείωσης λόγω άρσης της υποχρεωτικότητας θα φορολογηθεί με 10%.Ασφαλισμένος με 25 έτη ασφάλισης στο ΤΑΥΦΕ και μέσο όρο αποδοχών τελευταίας πενταετίας 2.000 ευρώ θα έπαιρνε 35.000 ευρώ ενώ μετά την ψήφιση του νόμου πέρα από την μείωση λόγω άρσης της υποχρεωτικότητας θα φορολογηθεί με 5%. Ενώ νέος ασφαλισμένος με 35 έτη ασφάλσης στο ΤΑΥΦΕ και μέσο όρο αποδοχών τελευταίας πενταετίας 2.400 ευρώ θα ελάμβανε πριν τον νέο νόμο 58.800 ευρώ, με τον νέο νόμο πέρα της μείωσης λόγω άρσης υποχρεωτικότητας θα φορολογηθεί και με 5%. Τέλος, κλείνοντας την ενημέρωση-συζήτηση, ο Πρόεδρος του ΤΑΥΦΕ Σπύρος Κουκάκης, κάλεσε για ακόμα μια φορά τους ασφαλισμένους να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΤΑΥΦΕ, τα εντεταλμένα όργανά του και τις επίσημες ανακοινώσεις, τονίζοντας πως «στόχος μας είναι ένας: το Ταμείο να παραμείνει αναλλοίωτο, να διατηρηθεί ως έχει, με την υποχρεωτικότητα που ισχύει από τη σύστασή του και αυτό θα παλέψουμε».