Σαφάρι ελέγχων από το ΣΕΠΕ για «μαύρη» εργασία και υπερωρίες

Σε εστίαση, τουρισμό, για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και σε εργοτάξια πανελλαδικά για να περιοριστούν τα εργατικά ατυχήματα, θα επικεντρωθούν φέτος, από οκτώ διαφορετικές κατηγορίες, οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ).  Οι 67.700 έλεγχοι που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν φαντάζουν λιγότεροι κατά 5.879 συγκριτικά με τους 73.579 που πραγματοποιήθηκαν το 2023, όμως είναι περίπου ίδιοι με τον αντίστοιχο περσινό σχεδιασμό. Η φαινομενική αυτή μείωση, εκτιμάται από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες ότι θα αντισταθμιστεί από το σύστημα risk analysis που βρίσκεται σε λειτουργία, σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ και την ΕΡΓΑΝΗ και έτσι οι έλεγχοι θα είναι πιο στοχευμένοι και ίσως, πιο αποτελεσματικοί. Σε κάθε περίπτωση, η σχετική Απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και ορίζει πως θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας 39.993 έλεγχοι για εργασιακά ζητήματα και άλλοι 27.707 για θέματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην αγορά εργασίας. Ήδη οι Επιθεωρητές έχουν λάβει εντολή στα εργασιακά θέματα, να δοθεί έμφαση στην εστίαση, ενώ στους ελέγχους που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια, να επικεντρωθούν στα εργοτάξια που βρίσκονται σε εξέλιξη και ειδικά στα πιο μεγάλα έργα που πραγματοποιούνται στη χώρα (οδικοί άξονες, μετρό, Ελληνικό).

Ειδικά για το σκέλος των ελέγχων στα εργασιακά, οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί είναι οι ακόλουθες:

  • Επιχειρήσεις και κλάδοι με υψηλό δείκτη παραβατικότητας: Πρόκειται ακριβώς για επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης, που κάθε χρόνο καταγράφει το μεγαλύτερο μέρος των εργατικών παραβάσεων που εντοπίζονται.
  • Επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία: Πρόκειται για εκείνες τις επιχειρήσεις που το σύστημα risk analysis δεν χτύπησε «κόκκινο». Φέτος θα πραγματοποιηθούν και εκεί στοχευμένοι έλεγχοι σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν εστίες παραβατικότητες, που δεν μπορούν να καταγραφούν ούτε από τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΣΕΠΕ.
  • Επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία και βρέθηκαν παραβατικές: Πρόκειται για εταιρίες, στις οποίες έχουν κατ’ επανάληψη εντοπιστεί παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας εντός της τελευταίας τριετίας, έχουν επιβληθεί πρόστιμα, αλλά δεν έχουν συμμορφωθεί.
  • Επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποχιακή βάση: Η έμφαση αναμένεται να δοθεί κυρίως σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και ειδικά σε νησιά και μεγάλους τουριστικούς προορισμούς.
  • Κλάδους στους οποίους απασχολούνται αποσπασμένοι εργαζόμενοι ή εργαζόμενοι πολίτες τρίτων χωρών: Εδώ οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε επιχειρήσεις που προσφέρουν (νοικιάζουν) εργατικό δυναμικό σε άλλες εταιρίες. Εκεί έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι που είναι πολίτες τρίτων χωρών και υπάρχουν εστίες παραβατικότητας σε σχέση με τα ωράρια απασχόλησης, αλλά και τις μηνιαίες απολαβές τους.
  • Επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται ή θα εφαρμοστεί το σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας: Στόχος των ελέγχων είναι να διαπιστωθεί εάν λειτουργεί το νεοσύστατο μοντέλο καταγραφής των υπερωριών, αλλά και να φανεί στην πράξη αν υπάρχουν επιχειρήσεις που ξεπερνούν τη δέσμευση της ψηφιακής κάρτας και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους πέρα από το ωράριο που έχει καταγραφεί. Οι καταγγελίες που έχει η Αρχή είναι πολλές και στους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν μένει να διαπιστωθεί η ορθότητά τους.
  • Επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλή συγκέντρωση ανήλικης εργασίας: Πάλι θα δοθεί έμφαση στον τουρισμό για τον εντοπισμό εργασίας στις ηλικίες 14 – 18 ετών. Για να είναι νόμιμοι αυτοί οι ανήλικοι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν εκδώσει κάρτα εργασίας συνοδεία του κηδεμόνα τους και θα πρέπει να απασχολούνται σε πιο «ελαφρές» εργασίας (πχ βοηθός σερβιτόρου, όχι λαντζέρης).
  • Κατασκευές – τεχνικά έργα: Έμφαση στο σκέλος της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων για να περιοριστούν τα εργατικά ατυχήματα. Ειδικά στον κατασκευαστικό κλάδο, ο προγραμματισμός που έχει γίνει θέλει να αυξάνονται κατά 10% οι έλεγχοι σε σχέση με το 2023. Το ίδιο ισχύει και για τη βιομηχανία τροφίμων, έναν άλλο κλάδο που έχει εντοπιστεί ότι πρέπει να περιοριστούν τα εργατικά ατυχήματα. Ο τρίτος τομέας που θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία είναι εκείνος των επιχειρήσεων που απασχολούν διανομείς με δίκυκλο.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις